Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският опозиционер Алексей Навални  със съпругата си Юлия Снимка: Инстаграм
Руският опозиционер Алексей Навални със съпругата си Юлия Снимка: Инстаграм

Тялото на починалия в наказателна колония на 16 февруари Алексей Навални е изпратено за химическа експертиза, която ще продължи 14 дни. Това са обявили в понеделник представители на Следствения комитет на Русия пред адвокатите и майката на руския опозиционер.

По-рано съдебният експерт Олга Фатеева разкри, че разследващите органи може да не разрешат тялото на починалия да бъде предадено на близките му с години, а подобни забавяния са обичайна практика.

“Ако на роднините не бъде позволено да проведат втори преглед на тялото и

Навални бъде бързо погребан,

тогава е малко вероятно след ексхумация да бъде възможно да се установи причината за смъртта. Още повече след кремация”, казва още Фатеева. Тя допълва, че в случай на отравяне с психотропни вещества няма да има специфични промени по органите и лаборатория невинаги може да определи наличието на отрова в кръвта, защото дозата е била твърде малка или защото веществото се е разпаднало.

Според Олга Фатеева вторичен преглед на тялото на Навални от лекари в чужбина би бил много труден, защото семейството трябва да има разрешение за транспортиране.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че въпросът за предаването на тялото на Навални не е от компетенциите на Кремъл.

“Ние не участваме в този въпрос. Това не е функция на президентската администрация”, обясни говорителят на Кремъл. Той допълни, че разследването на обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални “е в ход, извършват се всички необходими действия”.

Съюзниците на Навални пък обвиниха Кремъл, че “прикрива следите си”, тъй като няколко дни след смъртта му не е ясно къде се намира тялото.

Засега официално е казано само, че Навални е починал от “синдром на внезапна смърт” – неясен термин за набор от сърдечни заболявания.

“Като уби Алексей,

Путин уби

половината

от мен

– половината от сърцето ми и половината от душата ми”, обяви във видеообръщение вдовицата му. 47-годишната Юлия Навална също обвини Кремъл, че е скрил тялото на мъжа ѝ, за да позволи следите от отрова да изчезнат. Сдържайки сълзите си, тя обеща да продължи делото на съпруга си и да се бори за свободна Русия с помощта на нейните граждани.

“Искам да живея в свободна Русия, искам да изградя свободна Русия”, каза тя.