Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предварителното изкупуване на строящи се жилища бе замряло преди 1-2 години заради рязкото поскъпване на строителните материали.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Предварителното изкупуване на строящи се жилища бе замряло преди 1-2 години заради рязкото поскъпване на строителните материали. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Покупките на жилища на зелено, които бяха спаднали и почти изчезнали през 2021-2022 г., отново са на мода, показа проверка на “24 часа”.  

Преди около 2 години, когато цените на строителните материали изведнъж започнаха да се повишават, много предприемачи връщаха капарото, което хората са платили за все още непостроено жилище, тъй като при голямото търсене винаги

намираха на кого да го продадат по-скъпо

Това, естествено, доведе до ситуация сделките на зелено да се избягват.

В момента търсенето на нови жилища пак е относително силно, но ситуацията с цените на материалите се връща в рамките на нормалното и във все повече кооперации жилищата се продават на ранен етап от строителството.

Обичайната схема е 20% от стойността да се плати при подписване на предварителния договор. Останалите 80% или се плащат при издаването на акт 16 на сградата, или сумата се разделя.

Една част се плаща при завършването на грубия строеж, а другата – при пускането на сградата в експлоатация.

“Този тип сделки вървят и банките отпускат пари за тях

Самите клиенти виждат, че купувайки жилище на зелено, цените все пак са с около 30-40% по-ниски от тези на сходни жилища в същия район”, каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

Самите строители предпочитат този начин на продажба, защото така избягват обвързването с банкови заеми за основната си дейност. При предварителната продажба на жилища печалбата им позволява все пак да финансират следващ обект и така те непрекъснато купуват парцели и строят,

без да се налага да плащат лихви по кредити.

Напоследък на пазара има и друга нова тенденция: някои строители се превръщат в нещо като имотни агенции. Обикновено заделят един или повече атрактивни апартаменти от сграда, която строят, обзавеждат ги и ги продават в този вид на купувачите. Целта е жилището веднага да се даде под наем, т.е. на купувача се обещава гарантирана доходност от имота, който е купил, в продължение на една-две години или повече. Схемата работи само при клиенти, които купуват жилището с инвестиционна цел и нямат намерение да живеят в него, или поне не веднага.

Такива жилища се търсят и когато хората купуват апартаменти за децата си, които все още не живеят самостоятелно.

Докато навършат възрастта, те обикновено дават под наем имота, но тази схема им спестява усилието сами да го обзавеждат и да имат главоболия с наематели.

Обичайно обещаваната доходност от имота е между 4 и 5,5%. В повечето реклами се твърди, че е гарантирана, т.е. изплаща се независимо дали има, или няма наематели.

В София вече има няколко такива кооперации, които са още в строеж или пред завършване.

В момента жилищното строителство е във възход независимо от намалелия като цяло брой на имотните сделки. В края на м.г. издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради счупиха 15-годишен рекорд. През последното тримесечие на м.г. местните администрации в България са дали документи на 2275 сгради с общо 16 788 жилища в тях. Това е ръст от 19% на годишна база.

Започнатото през последното тримесечие на миналата година строителство също е доста голямо. Ръстът в сравнение с година по-рано е 22,6%.

Площта на жилищата, предвидени да се строят през четвъртото тримесечие на 2023 г., е 1 880 330 квадратни метра. Това е с 64% повече спрямо същото тримесечие на 2022 г.

От последния доклад на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2023 г., публикуван тези дни, се вижда, че този ръст не е само в края на годината, а е бил характерен за цялата 2023-а. Сградното строителство за тези 9 месеца е било на стойност 7,5 млрд. лв., с 24,8% повече от същия период на предходната година.