Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Керемедчиев
КАДЪР: NOVA
Милен Керемедчиев КАДЪР: NOVA

„Навални подписа своята смъртна присъда още през 2013 г., като изгря на политическата сцена в Русия. Още оттогава се правят опити да бъде елиминиран от политическата сцена, не само като политическо лице, но и физически", заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.- външен министър.

Смъртта на Навални идва малко повече от месец преди президентските избори в Русия, където Владимир Путин ще се бори за пореден мандат. Без никаква алтернатива, тъй като руската опозиция е или в изгнание, или в затвора. А гибелта на Навални е поредно доказателство за опасностите от противопоставянето на режима, коментираха за NOVA експерти.

След като беше отровен през 2020 година, фатални за опозиционера се оказват тежките условия в затвора, където беше изпратен след завръщането си в Русия.

„Минус 30 градуса, оскъдна храна, брутално отношение на надзиратели. Много е възможно и да е бил малтретиран. И всичко това да е допринесло неговото тяло да се предаде и той да почине", заяви Керемедчиев.

Според бившия ни дипломат, смъртта на Навални е голям трус за опозицията в страната.

„По-голямата част от интелигенцията е или убита, или е в затворите, или е напуснала Русия и се намира в изгнание. Точно преди изборите в Русия, само след няколко седмици, се видя, че опозицията е напълно обезглавена", каза Керемедчиев. „Много е важен сигналът, който Путин дава с убийството на Навални. По този начин Путин изгаря всички мостове за бъдещо стопляне на отношенията с европейските държави и САЩ", допълни Керемедчиев.

Журналистът Иво Инджев също смята смъртта на Навални за очаквана.

„Онези, които не подкрепят, умират в Русия. През 2021 година почина при странни обстоятелства един министър на техните извънредни ситуации. Зиничев се казва. За него се говореше, че не подкрепя достатъчно ясно политиката на Москва спрямо Украйна", каза Иво Инджев.

В студиото на „Офанзива" политологът Огнян Минчев заяви, че последствията от смъртта на Навални ще се отразят на режима в Русия.

„Тази съпротива, която Навални се опитваше да упражнява, се оказа политически неуспешна в политически план. Но по-успешна тя ще се окаже в морален план. Навални ще бъде фигура, която ще стряска сънищата на режима за много време напред", смята политологът доц. Огнян Минчев.

Експертите са единодушни, че в момента на Алексей Навални трудно ще бъде намерен заместник в опозиционната битка срещу режима в Кремъл.