Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън СНИМКА: U.S. Department of State
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън СНИМКА: U.S. Department of State

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че е възможно да се постигне сделка за освобождаването на държаните от "Хамас" заложници, но все още има "много трудни" въпроси за решаване, предаде Ройтерс.

Преговорите, включващи шефовете на разузнавателни служби на САЩ, Египет, Израел и Катар, за споразумение, което би довело до пауза в започналата преди четири месеца война на Израел в ивицата Газа, приключиха във вторник, без да е постигнат пробив.

Запитан дали е възможно да се постигне споразумение за прекъсване на военните действия преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан на 10 март, Блинкън каза, че по-ранният отговор на "Хамас" за потенциална сделка е съдържал "категорично неизпълними условия", но е предлагал възможността да се работи по споразумение.

"С нашите партньори от Катар, от Египет и Израел сега работим по този въпрос, при това много интензивно, за да се опитаме да постигнем договореност, и смятам, че това е възможно", каза американският дипломат на пресконференция при посещение в Албания, предаде БТА.

"Има някои много, много трудни въпроси, които трябва да се решат. Ние обаче сме решени да направим всичко възможно за постигането на напредък и да видим дали можем да постигнем споразумение", допълни Блинкън.

Според запознат източник директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил днес в Израел за допълнителни разговори.