Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До средата на века едва 10 държави в света ще могат да приемат състезания, които изискват ниски температури и наличие на сняг

Домакините са изрядни, зрителите са шумни, състезателите са перфектно подготвени. Всички замесени са пределно мотивирани да превърнат събитието в празник на спорта. И точно тогава завалява проливен дъжд. Природата като злата орисница, която не е била поканена на купона, решава да се намеси и да осуети провеждането на слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

Алберт Попов и компания са разочаровани от неподходящите метеорологични условия, но до един хвалят курорта ни за перфектната подготовка на пистите по време на другите състезания. Най-добрите скиори в света вече започват да осъзнават, че дъждовните дни в разгара на зимата вече няма да са просто лош късмет. А тепърва идва нещо много по-неприятно. Световният климат се променя неудържимо и ние очевидно се оказахме неспособни да спрем процесите, които в следващите десетилетия ще изправят всички живи организми пред избора да се приспособят или да изчезнат от лицето на Земята. На фона на апокалиптичното бъдеще, над което единствено следващият (вероятен) президент на САЩ Доналд Тръмп се надсмива иронично, едва ли точно липсата на зимни спортове ще е най-големият проблем. И все пак той съществува и ще принуди скиори, биатлонисти, сноубордисти или ски скачачи да си търсят други хобита за времето между декември и март. Най-големите планински курорти в Европа, но и на други места по света страдат от хронична липса на сняг, а до 10 - 20 години склоновете съвсем ще се оголят. Модерните технологии също ще се окажат безпомощни пред последствията от глобалното затопляне. Машините за сняг и тоновете химикали не помагат, когато температурите навън са пролетни. Дори и най-големите аматьори не обичат да карат на изкуствена киша, а какво да говорим за провеждането на състезания. Босовете на световния спорт, противно на Тръмп, повярваха на учените, но до този момент не са измислили конкретни мерки за спасяването на ски алпийските дисциплини, на биатлона и на другите най-популярни зимни спортове на открито. Миналата година от Международния олимпийски комитет дори се принудиха да отложат избора на страна домакин за зимните олимпийски игри през 2030 г., докато се начудят какво да правят. Защото според най-оптимистичните прогнози след 15 години едва 10 - 12 страни в света ще могат да се надяват, че по планините на тяхна територия все пак ще има някакъв сняг, за да се провеждат състезания от най-висок ранг.

"Трябва да се заемем много бързо с това драматично въздействие на изменението на климата върху зимните спортове", каза президентът на МОК Томас Бах на 141-вата сесия на организацията в Мумбай през октомври миналата година. Той възлага на екипа си задачата да измислят план за спасението на зимните олимпийски игри, които точно тази година празнуват 100-годишен юбилей. Оказва се, че вариантите не са много.

Най-обсъжданото предложение е следващите зимни олимпиади да бъдат поделяни между държави, в които ще продължи да вали и да се задържа сняг през зимата. Този вариант обаче изисква солидно финансиране, а от МОК се оплакват, че банковите им сметки са изтънели. Сред другите възможности е да се дава предимство на спортове, които се провеждат в зала. И наистина хокеят, шорттрекът или кърлингът могат да са спокойни за своето бъдеще. На закрито машините ще свършат перфектно своята работа и ще осигурят достатъчно студ и лед. Трета опция е да бъдат включени в програмата спортове на открито, които обаче не изискват непременно наличието на естествена или изкуствена снежна покривка. От Олимпийския комитет вече опитаха подобен номер, след като през 2021 г. на свое заседание включиха в програмата ски алпинизма. Това е състезание по естествен планински маршрут с изкачване и спускане, което може да се практикува по всяко време на годината, но ще бъде пробутано като зимно забавление.

Само че фаворизирането на подобни състезания за сметка на ски алпийските дисциплини въобще не изглежда удачно решение, като се има предвид колко много хора по света, първо, ги практикуват и второ, ги гледат по телевизията. И при положение че природата нехае за зрителски интерес, рекламодатели и телевизионни права, босовете на белия керван ще трябва да съсредоточат състезанията единствено и само в курортите, където ще се надяват на най-много сняг през зимата. Останалите ще трябва да се спасяват поединично.

Много от уважаваните ски курорти на Стария континент вече мислят за бъдеще, в което ще развиват друг тип туризъм и ще привличат гостите си с атрактивни разходки в гората, топли басейни и сауни в хотелите и всякакъв вид други мероприятия, с които някак да замажат очите на довчерашни скиори и сноубордисти.

Според най-големите песимисти следващата зимна олимпиада в италианския курорт Кортина д'Ампецо през 2026 г. може да е последната, която се провежда по сегашния формат. За след това ще трябва да се реже живо месо и никой не е способен да спре промяната. Но както вече стана дума, със завръщането (очаквано) на Тръмп ще се завърне и презрителното отношение на Америка към всякакви споразумения за климата, а това ще стимулира другите основни играчи също да не изпълнят своята част от сделката. Така че планетата ще продължи да се затопля и довчерашните фенове на бясното спускане по заснежения склон не е лошо да започнат отсега да се преориентират към водните ски. Да, съвсем различно е, но все пак ще имат някакво основание да се похвалят на близки и приятели, че са били "на ски".