Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Партийното ръководство на ПП предлагат включване на Христо Петров - Ицо Хазарта за Европейския парламент, тъй като той ще привлече преференциален вот. Това е стратегия, ако ДБ включат Елисавета Белобрадова, която на всички избори е сред рекордьорите по личен вот.
Партийното ръководство на ПП предлагат включване на Христо Петров - Ицо Хазарта за Европейския парламент, тъй като той ще привлече преференциален вот. Това е стратегия, ако ДБ включат Елисавета Белобрадова, която на всички избори е сред рекордьорите по личен вот.

Другите партии засега не мислят за евровота - ГЕРБ до ротацията, а ДПС след избора на лидер

4 пъти ще пресяват кандидатите на “Продължаваме промяната” за Европейски парламент.

Всеки номиниран първо ще се яви на изслушване и оценяван от комисия, следва вътрешнопартиен избор в Общото събрание, чрез който ще се подреди първи вариант на листата. След това Изпълнителният съвет на партията с таен вот приема проектолиста, а накрая Националният съвет ще има последната дума как да се наредят кандидатите.

Тежката процедура е разписана в специален правилник, приет на последното заседание на Националния съвет на ПП преди седмица, научи “24 часа”.

Това е първата битка на “Промяната” за Европарламент и за партията е изключително важно да подреди силна листа. Затова и в правилника са записани много критерии, на които да отговорят кандидатите, сред които добра обществена репутация, чисто професионално минало, висока експертност, комуникационни умения, както и да не са били агенти на бившата Държавна сигурност. Освен български граждани в листата могат да бъдат предлагани и такива на страни от ЕС, които имат статут на постоянно пребиваващи у нас. А всеки член на ПП може да се номинира и сам себе си.

Цялата листа ще стане ясна на конгреса на ПП в края на март, когато ще се вземе и окончателното решение за съвместно явяване с “Демократична България”. Според прогнози двете формации заедно могат да спечелят межу 4 и 5 места за евродепутати, но това и напряга отношенията помежду им.

Една от причините е, че спряганите имена от ДБ имат силен преференциален вот, който може да пренареди така листата, че ПП да прати в Европарламента само водача Никола Минчев.

Никола Минчев
Никола Минчев

Въпреки сложната процедура по номинации, която ще бъде задвижена в ПП, в кулоарите на парламента вече се завъртяха имена на кандидати за Брюксел. Сред тях е и Даниел Лорер, който с румънски и гръцки евродепутати предложи да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Сред спряганите имена са и депутатите Деница Симеонова, Калина Константинова, Настимир Ананиев. Запознати разкриха, че от партийното ръководство предлагат дори включване и на Христо Петров - Ицо Хазарта, тъй като той ще привлече преференциален вот. Това е стратегия, ако ДБ включат Елисавета Белобрадова, която на всички избори е сред рекордьорите по личен вот.

Предварителната подредба на листата предвижда второто място след Никола Минчев, одобрен вече от Изпълнителния съвет на ПП, да е за “Да, България”. На пето място се очаква да е евродепутатът от ДСБ Радан Кънев, който също събира силна лична подкрепа.

За разлика от ПП-ДБ, в ГЕРБ, които имат най-много евродупатите и се очаква да запазят първото място, темата за евровота не е на дневен ред.

Заговори се, че водач може да е еврокомисарката ни Илиана Иванова, която довършва мандата на Мария Габриел в ЕК. Тя вече веднъж е била евродепутат - през първия управленски мандат на ГЕРБ от 2009 г. Излезе предсрочно от ЕП, след като през 2013 г. стана член на Европейската сметна палата.

Илиана Иванова
Илиана Иванова

Евродепутатите на ГЕРБ работят добре и са разпознаваеми - Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Мейдел и Асим Адемов. Активни са и нямат сериозен гаф, е неофициалната оценка от партийната централа.

От коалиционния партньор СДС вече номинираха за нов мандат Александър Йорданов.

Няма яснота и за листата на ДПС преди Националната конференция на 24 февруари.

Очаква се мястото си да запази настоящият евродепутат и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ Илхан Кючюк, който има силни позиции и в Брюксел, и в централата на “Ал. Стамболийски”. През 2019 г. беше трети след Карадайъ и Пеевски, но двамата се отказаха от ЕП.

Илхан Кючюк
Илхан Кючюк

Освен Кючюк ДПС има още двама евродепутати - Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, които също се очаква да запазят позиции.

За БСП обаче е сигурно, че ще играе с нов състав. Четирима от настоящите петима леви в Брюксел са сред най-острите критици на Корнелия Нинова. Затова Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов нямат шанс да са в листата, дори и с номинации по места. Затова се очаква тези силни евродепутати да се явят на евровота от друга лява листа.

За обединение на всички формации вляво в обща листа за евроизборите, за да имат подобаващо представителство като резултат, призова обаче в неделя Станишев. “Иначе ще бъдат бити по отделно”, коментира бившият президент на ПЕС. Той все още не е наясно дали ще бъде отново кандидат за евродепутат, убеден, че в списъка на БСП ще бъдат хора, верни на ръководството. Но напомни, че има опит, международен авторитет и познания.

Само Цветелина Пенкова от евродепутатите на БСП обаче запази добрия тон към “Позитано” 20 и може да е в листата, но не и в челните места.

Като водач на БСП се спряга Кристиан Вигенин, зам.-шеф на партията по международна дейност. Настоящият зам.-шеф на парламента вече е бил в Европарламента, след това и външен министър в кабинета “Орешарски”. В интервю за “24 часа” обаче Вигенин обясни, че още не са коментирани имена за Брюксел.

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

На “Позитано” се чува, че и политологът Калоян Методиев може да получи червена виза за Брюксел. Бившият лидер на младежкото СДС гравитира около левицата от години - първо като шеф на кабинета на президента Румен Радев, а след това и като началник на кабинета на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията в кабинета “Петков”.

Не е ясно дали “Възраждане” ще има летящ старт за Европарламента, но със сигурност шансовете ѝ нарастват, ако в листата влезе Петър Волгин. Журналистът от БНР, чието интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова бе спряно, има немалко фенове. Потърсен от “24 часа” с въпроса дали ще се кандидатира, Волгин отговори: “По-важните въпроси са защо Европа е слаба? Защо ЕС е безсубектна марионетка? И най-важното - какво да се прави?”