Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йоловски
Александър Йоловски

Чувствам се сам в тази борба, голяма част от органите, които трябва да подпомогнат този процес, заемат обратна позиция, коментира министърът на електронното управление в интервю пред  ВИКТОР ИВАНОВ за "24 часа"

Горд съм и че за много кратки срокове родителите успяха да получат достъп до електронните здравни досиета на децата си

От години съм ангажиран с електронното управление и съм идентифицирал системни слабости. Наистина няма достатъчно пари за него, но не защото са малко, а защото се харчат неефективно

През системата за електронни плащания са заплатени електронни фишове и наказателни постановления за над 3,5 млн. лв.

- Г-н Йоловски, минаха 3 месеца от местните избори. Какви поуки си извлякохте вие лично от провала на машинното гласуване?

- Две са основните поуки. На първо място, целият процес по удостоверяване на устройствата за машинно гласуване трябва да бъде в пъти по-прозрачен. Трябва да бъдат включени много по-широк кръг лица от тези, които участват в момента. Трябва да има повече хора не само от политическите партии, но и от ИКТ общността, които да имат възможност да разгледат и софтуера, и хардуера на машините, да направят необходимите опити и анализи върху тях и да се убедят в сигурността им. Втората голяма поука е, че удостоверяването трябва да продължи 20 работни дни, така както казва буквата на Изборния кодекс. До момента това нито веднъж не се е случвало. 20 работни дни ще дадат възможност да се направят спокойно всички проверки и ако се открие необходимост от корекции, да има нужното време за това.

- Имаше ли наистина проблем с процедурата от ваша гледна точка?

- Формално проблемът с процедурата го посочи решението на Върховния административен съд - заповедта, с която съм упълномощил моя заместник да извърши всички дейности по удостоверяването е незаконосъобразна. Само че тази заповед е подобна на други в предходни процеси по удостоверяване на машините за гласуване. Не аз съм въвел тази практика. За мене беше изненада, че ВАС постанови такова решение. А възложих на заместника ми, защото е човек с опит в информационните технологии, освен това е лична номинация на бившия министър на електронното управление от партията мандатоносител. Заради това прецених, че това е добър вариант да се гарантира участие на нов човек в процеса. На второ място, аз съм бил служител на държавната фирма “Информационно обслужване” и съм атакуван от политически партии, че мога да бъда пристрастен в изборния процес. Затова прецених, че най-удачният начин да няма атаки е аз да не водя процеса. С действията си по удостоверяване на машините преди втория тур, изпълнени в изключително кратки срокове, доказах, че не е имало нежелание от моя страна. Провалът на машинното гласуване на първия тур можеше да не се случи, ако имаше 20 работни дни за удостоверяване на машините.

- Не споменахте нито една политическа поука. Покрай този случай влязохте в открит скандал с част от партиите, които подкрепят правителството, и бяхте обявен за враг.

- За себе си разбрах, че дори и най-добрите намерения могат да доведат до нежелан резултат. Аз твърдо вярвам в ценностите като свобода на избора и честност на изборния процес. Не можете да си представите за мен като политолог какъв шамар е решението на ВАС. Беше истински шок. Голямата политическа поука е необходимостта да не се правят никакви компромиси в името на духа на закона. Затова оттук нататък трябва да се спазва не духът, а буквата на Изборния кодекс. И повече, доколкото зависи от мен, няма да допусна да се удостоверяват машини за по-малко от 20 работни дни.

- Усещате ли се заплашен в момента?

- Това е въпрос, който ми се задава често и на който няма как да отговоря, защото е част от разследване, по което съм давал показания.

- Обяснявайки за конфликта си с Кирил Петков и Божидар Божанов казахте, че през министерството минават проекти за 1 млрд. лв. Какви са тези проекти?

- През декември направихме пълна справка за всички проекти, които управлява министерството. Общата им стойност е за над 1 млрд. лв., а частта на Министерството на електронното управление и изпълнителната агенция към него е около 650 млн. лв. Вътре има всякакви проекти - по плана за възстановяване и устойчивост, по Фонд “Вътрешна сигурност”, по Оперативна програма “Добро управление”, проекти с друго европейско финансиране. Някои от тези проекти са текущи и се реализират, други предстои да бъдат прекратени или пренасочени. Но това не е целият обхват на проектите на министерството. В рамките на новата програма ПНИИДИТ за дигитализация и киберсигурност има около 640 млн. лв. Финансовият ресурс е до 2029 г., но значителна част ще бъде разпределяна тук, в министерството. Затова за мен е важно да се води политика, при която всички разходи за стандартен хардуер и софтуер се извършват с открити обществени поръчки, с голяма конкуренция, с критерий за възлагане най-ниска цена и с технически спецификации, които, вместо да изключват участници, дават възможност за голяма конкуренция.

- Това успявате ли да го постигнете в момента?

- Още от началото на мандата ми работя на различни нива в тази посока. Мисля, че донякъде успявам, но е необходима по-голяма подкрепа, защото се чувствам сам в тази битка. Голяма част от органите, които трябва да подпомогнат този процес, заемат обратна позиция. Включително Агенцията по обществени поръчки казва, че няма нужда да се провеждат открити поръчки, когато се касае за отбрана и сигурност. Само че в повечето случаи, когато се касае за разходи за електронно управление и за закупуване на стандартни продукти (хардуер или софтуер), се купуват продукти и услуги, които могат да бъдат закупени на свободния пазар от всеки един от нас. Тук няма специални секретни продукти, а стандартно оборудване, което се ползва от фирми, граждани. От други правителства тези продукти се купуват с открити процедури, в България голяма част се купуват с ограничени процедури. И в тези процедури могат да участват 5-6 компании. Обикновено обяснението за ограничаване е, че оборудването, което се инсталира, е в т.нар. съобщителни обекти със специално предназначение, до които има ограничен достъп. Когато се касае за стандартно оборудване като сървъри и мрежово или телеком оборудване, каквото предстои да бъде закупено от изпълнителната агенция, при открита процедура отстъпките от каталожната цена могат да достигнат до 80% от нея. Което е огромен финансов ресурс, който може да бъде спестен. Когато обаче поръчката не е открита, а ограничена, е ясно, че тази конкуренция няма как да бъде постигната и финансовият интерес на държавата страда. Моята политика е да се купува на най-ниска цена с отворени и открити процедури. Затова ми е необходима още по-голяма подкрепа, за да се прекратят дългогодишните практики с формални аргументи да се класифицира изпълнението на обществени поръчки и изкуствено да се ограничава броят на кандидатите. Има реални случаи, в които се купува оборудване с открити процедури и то се инсталира в тези секретни обекти без никакъв проблем. Имам знанието как това да се случи, но трудно се прави промяната от стария към новия начин.

- Оставам с впечатлението, че нямате особена политическа подкрепа по тази тема.

- Затова се радвам, че напоследък темата се вдига на общественото внимание. Така има по-голям шанс да се реализира. От години съм ангажиран с електронното управление и съм идентифицирал системни слабости. И темата е една от тези слабости. Надявам се тази идея да не се разглежда като идея на министъра на електронното управление, а като идея за оптимизиране на държавните разходи. Наистина няма достатъчно пари за електронно управление. Но не защото са малко, а защото се харчат неефективно. Ако преминем към централизиран модел за закупуване на оборудване с открити процедури и най-ниска цена, спестеният финансов ресурс може да се насочи към други решения за електронно управление и киберсигурност и всички ние бързо да извървим пътя към дигитализацията. Но е трудно, когато се влиза в колизия с утвърдени модели на действие и всеки административен орган решава сам за себе си.

- Защо влязохте в конфликт с вътрешния министър за системата за електронна идентификация и той ви отказва достъп до кодовете?

- Не сме в конфликт с министъра на вътрешните работи. А случаят с отказания от МВР достъп е поредният добър пример, който показва, че секретността е враг на електронното управление. Поръчката за новите документи за самоличност и електронната идентификация е обявена именно като ограничена. За съжаление, този въпрос е бил предрешен много назад във времето и аз съм споменавал, че изваждането на системите на МВР от Закона за електронното управление е нецелесъобразно. В крайна сметка регистърът на документите за самоличност или този на моторните превозни средства МВР ги разбира като регистри, които не се подчиняват на правилата на Закона за електронно управление. И това е част от системните слабости. Със сигурност конфликт с министъра няма, но винаги се намират държавни служители в МВР и на други места, които да уплашат един министър или друг административен ръководител, че едно такова отваряне може да означава незаконосъобразност. Затова е необходима ясна политическа воля за отваряне на поръчките и споделяне на информация. За съжаление, това към настоящия момент не е факт.

- Вие успяхте ли да предадете отчета си на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел?

- Отчетът за свършеното от мен не е предаван като формален документ. Всяка седмица се докладва напредъкът по правителствената програма в специално създадена за целта система. Със сигурност двамата извършват оценка на изпълнението на правителствената програма и като цяло съм доволен от това, което постигнахме. Освен заложеното в програмата сме постигнали и редица резултати извън нея. И някои от тях са знакови, защото успяхме да ги реализираме с почти никакъв финансов ресурс.

Един пример само. Към днешна дата през системата за електронни плащания са заплатени електронни фишове и наказателни постановления за над 3,5 млн. лв. Това е за период от около два месеца, през който работи възможността да се плаща през системата на МЕУ. Така че с усилия и вътрешна мобилизация постигаме резултати за разлика от други, които обявяват тежки и скъпи обществени поръчки за някакви дребни функционалности.

Горд съм и че още в началото на мандата успях да убедя министъра на правосъдието и направихме възможно стартирането на новия Централен регистър за особените залози. Защото той е ключов за гражданския и стопанския оборот и гарантира сигурността на този тип производство. За първи път, откакто е създаден този регистър, има възможност за електронно заявяване на вписване или справка, но и се гарантира, че вписана веднъж информация не може да се подменя.

Горд съм и че за много кратки срокове родителите успяха да получат достъп до електронните здравни досиета на децата си. Тук оказахме цялостна подкрепа на Министерството на здравеопазването. Изобщо не коментирам електронните извинителни бележки, с които нагледно показахме как с политическа воля и ясно поставена задача за само един месец можем да свържем електронно две консервативни системи като здравната и образователната. И сложихме край на фалшивите хартиени бележки.

За първи път ще успеем да дигитализираме за много кратко време и 305 регистъра на изключително ниска цена. Това са 305 регистъра, които сега се водят на хартия и ще започнат да предоставят електронни услуги. С реализирането им вече всички регистри в България ще бъдат електронни към 31 март 2025 г.

- И ще имаме вече електронно правителство?

- За съжаление, има още дълъг път на реформи, множество промени и битки, за да се случи. Парадоксално е, че някои от най-често използваните услуги, като еднократната помощ при раждане на живо дете или за ученик в осми клас, издаване на удостоверение за данъчна оценка, удостоверение за наследници, семейно положение или съдимост, са все услуги, които не би следвало изобщо да съществуват. Но несвършена работа в административната реформа пречи да отидем към персонално електронно управление. Има прекалено много паразитни услуги от времето, когато администрациите не са имали връзка помежду си. Когато са свързани, няма нужда въобще да съществува хартиен документ удостоверение.

Както няма нужда и от заявяване на помощ за осмокласник. Държавата знае кои са децата в осми клас. И дори ако родителите в портала за електронно управление са посочили банкова сметка, може да има проактивна услуга - при записване на детето в осми клас родителят автоматично да получи парите в банковата си сметка.

Същото е и с удостоверението за раждане. Още по-миналата година направихме процедура, която събира всичко от болничния лист преди раждане до изплащането на еднократната помощ да се случва автоматизирано и без подаване на заявление. Но тогава една от администрациите поиска да има изрично заявление за еднократната помощ за раждане, защото някой можело да не я поиска и ще има щета за бюджета, ако му се плати.

- Как работите с премиера Денков след местните избори?

- От моя страна промяна в работата ми не е имало и не може да има, тъй като държа на напълно професионално отношение. И в настоящия момент работя по същия начин, по който работих и в първия си ден на тази длъжност. Безспорно някои от политиките, които предлагам, пораждат напрежение и отпор в системата. Защото няма истински реформи, ако не се решават системните проблеми на електронното управление, а се вършат само повърхностни и козметични дейности, които не променят нищо по същество.

CV

 Магистър по политология от СУ “Св. Климент Охридски”

 От 2011 до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите - ръководи разработването на ОП “Добро управление” 2014-2020

 В периода 2016 – 2019 г. е зам.-председател на Държавна агенция “Електронно управление”

 Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. - януари 2022 г. е ръководител на отдел, а от август 2022 г. досега е старши мениджър проекти в Националния системен интегратор “Информационно обслужване” АД

 От февруари до август 2022 г. е зам.-министър на електронното управление