Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков Снимка: Румяна Тонева
Николай Денков Снимка: Румяна Тонева

Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам, е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина.

Това каза премиерът Николай Денков по повод на спора между ПП-ДБ и ГЕРБ за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията на премиерите. 

А на въпроса дали решението на този проблем ще дойде от парламента и партийните лидери, Денков отвърна: Ние преговаряме. Аз също съм един от партийните лидери, когато става дума за обсъждане на тези въпроси.

"С г-жа Габриел обсъждаме аргументи в една и друга посока. Няма крайно решение. С нея обсъждаме с аргументи. Това е една от причините да можем да работим добре с нея. Имаме си уважение, изслушваме се и всеки се опитва да разбере гледната точка на другия", категоричен бе Денков.

"Не бих искал да влизам в кухнята на преговорите. И друг път съм казвал, че когато има крайно съгласие, вие ще видите резултата. Това, което искам да кажа ясно, е какво е значението на този спор. Значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Позициите, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато позициите се заемат от едно и също лице, обяснението какво се случва в България, освен външната политика, ще бъдат представяни от един единствен човек. Те казват, че е добре да има паритет в това отношение, за да може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развитието на България", обясни премиерът.

А запитан как гледа на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държи в МВнР да е човек от партията му, дори това да не е Мария Габриел, Денков каза: Значи дискусията ще продължи.

Има преговори и ще видите крайния резултат, когато те приключат, настоя премиерът.

Запитан може ли друг човек да застане на премиерското място вместо Мария Габриел, Денков отвърна: В момента не обсъждаме такива въпроси.

"От страна на ПП-ДБ искаме ротацията да продължи по начина, по който беше договорена. И след тези 9 месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат. Затова казах, че освен изпълнението на управленската програма, която е до края на годината, ние още сега започваме със законодателна програма, която да е до края на годината. И междувременно ще подготвим управленска и законодателна програма до края на мандата. Дали ще се реализира? Да се надяваме, че да", каза още той.

Денков и Габриел обсъждали аргументи в една или друга посока, но нямало крайно решение.

Но с нея обсъждаме с аргументи и това е една от причините да можем да работим добре с нея. Имаме си уважение, изслушваме се и всеки се опитва да разбере гледната точка на другия, коментира премиерът.

Денков разказа и за срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте. "България има много силна подкрепа от Нидерландия, но и от много други държави, които винаги са ни подкрепяли. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да се приключи като казус. След промените в конституцията, правосъдната система, всичко това помогна Нидерландия да каже: Ние затваряме това досие. И с това да ни помогне ние да направим крачката напред. Това, което днес добави Рюте е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно. Това, което също добави е, че продължават да работят и с други държави, очевидно имайки предвид и Австрия, за да ни помогнат да направим последната крачка в тази посока", сподели Денков.