Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на община Кнежа
кадър: Уикипедия
Сградата на община Кнежа кадър: Уикипедия
  • Челопеч е пак №1 с 3398 лв. средно месечно възнаграждение
  • Ръстът за последните 4 г. в София, Пловдив и Варна е над 50%, в Брезник и Куклен - двойно

Изненадващо Кнежа е “скочила” директно до третото място сред общините у нас по заплати с 2813 лв, изпреварвайки столицата и всички останали големи областни центрове. Това показват новите данни за средното възнаграждение по трудово и служебно правоотношение в общините за 2022 г, изнесени от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Община Челопеч, която още от създаването на класацията заема неизменно първото място, продължава да води и през 2022 г., като средната заплата там е достигнала 3398 лв. месечно. Следва Козлодуй, която също винаги е била сред топ 5 на общините по средни доходи - там заплатата е стигнала 2949 лв.

София-град

е изместена на четвърто място с 2475 лв. средна заплата

Следват Раднево, Пирдоп, Гълъбово и др. (виж картата).

В топ 10 доминират малки общини. В Челопеч, Пирдоп и Панагюрище например има по един или по двама големи работодатели в добивната промишленост, които

формират значителна част от трудовите доходи

И дори оказват влияние върху съседните по-малки общини, откъдето хората пътуват всеки ден за работа до тях.

В Божурище заплатите също винаги са били много високи, тъй като индустриалната зона там е събрала на едно място много значими компании, включително чужди инвеститори.

В Раднево, Гълъбово и Козлодуй влияние върху заплатите оказва енергетиката, а в Девня - тежката индустрия.

Случаят с Кнежа обаче е малко по-особен. Според ИПИ влияние е оказало развитото зърнопроизводство и производството на олио, които

имат значителни финансови резултати през 2022 г.

Проверка на “24 часа" показа, че най-големите зърнопроизводители в страната са регистрирали в Кнежа или основната си, или спомагателни фирми. Тук е регистрирана например “Агро” - една от големите фирми на най-големия получател на земеделски субсидии у нас - зърнопроизводителя Светлозар Дичевски, а също и фирма на съпругата му, която се занимава с фуражни култури.

В Кнежа са седалищата на десетки фирми на деветия по големина на площите зърнопроизводител у нас - Светослав Илчовски. Има и десетки фирми на името на негови роднини и близки, включително и на жена му Десислава.

В града се намира и най-големият завод за олио на “Олива” АД. Това е седалището и на най-голямата земеделска кооперация в страната - “Зора”, която има 1500 член-кооператори и 30 хиляди декара обработваема земя.

Кнежа е традиционно и голям производителен център за царевица. Освен че тук се намира Институтът по царевицата, от десетилетия в града се провежда и годишният празник на тази култура.

Според изследването на ИПИ при заплатите по общини

има голяма динамика през последните 4 години

От всичките 265 общини в 215 ръстът на заплатите за периода е между 40 и 70%. Това е значително над инфлацията за същия период. Според данните на НСИ поскъпването от юни 2018 до юни 2022 г. е 25,3%, т.е. ръстът на заплатите значително го надвишава.

В големите областни центрове, където по принцип средната заплата е по-висока,

ръстът е около 50% 

(виж инфографиката).

Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция. Или съществуващи големи компании в тях са се разраснали, или са подобрили чувствително своите финансови резултати.

Такива примери са Брезник и пловдивската община Куклен.

В Брезник например

има 108% ръст на средната заплата за последните 4 години

- от 686 лв. през 2018 г. тя става 1427 лв. Влияние в случая оказва концесията за добив на златосъдържаща руда, която бе дадена на фирма на “Асарел-Медет” АД и по която вече се работи. Пак със златосъдържаща руда е свързан и сравнително високият ръст на възнагражденията в Крумовград.

В Куклен ръстът на възнагражденията е 95%. Това пък е свързано с факта, че на територията на тази близка до Пловдив община се намират площите на “Тракия икономическа зона”, в която са съсредоточени най-големите чужди инвестиции в региона.

Напоследък Куклен стана една от малкото периферни на голям град общини, в които населението нараства за сметка на областния център Пловдив, чието население намалява.

Нищо обаче не може да се сравни с огромното нарастване на средните заплати в Кнежа - то е 161%. През 2018 г. средното трудово възнаграждение в тази община е било 1075 лв.,

за да стигне 2813 лв.

през 2022 г. При това по-голямата част от ръста се е получил именно през 2022 г.

Това пък е свързано с добрата конюнктура на зърнения пазар през същата тази година и големите печалби, които осъществиха тогава зърнопроизводителите.

Преди няколко дни премиерът Николай Денков мотивира отказа на правителството да подпомогне зърнопроизводителите с данните за техните печалби през последните няколко години. От думите му излезе, че през периода 2018 - 2020 г. секторът е имал печалби между 900 и 1 млрд. лв.

През 2021 г. обаче печалбата е минала 2 млрд. лв., а през 2022 г. зърнопроизводителите са декларирали вече над 3 млрд. лв. печалба.

Челопеч е пак №1 с 3398 лв. средно месечно възнаграждение

 Ръстът за последните 4 г. в София, Пловдив и Варна

е над 50%, в Брезник и Куклен - двойно