Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божилов-Нотариуса
Мартин Божилов-Нотариуса

Народното събрание със сигурност ще има анкетна комисия, която да провери дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса приживе.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на такава комисия, обяви зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян.

По-рано създаването на комисията бе поискано от лидера на депутатите от ДПС Делян Пеевски и от ПП-ДБ. Така зад идеята застават всички парламентарни групи, които подкрепят правителството.

След убийството на Нотариуса миналата седмица започнаха да стават публични факти за неговите близки връзки с магистрати, през които той е оказвал влияние. В същото време се появиха и случаи на прокурори и съдии, които са били заплашвани от Божанов. Твърди се, че той е притежавал и затворен клуб, в който е събирал подбрани съдии и прокурори.

Според ГЕРБ парламентарната комисия трябва да установи

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, обяви още председателят на комисията по противодействие на корупция Рая Назарян.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система.

"Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани", каза Назарян. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ добави, че всички компетентни органи, които имат информация и имат разследващи функции следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание, за да дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото, но в същото време няма да попречи на разследването.

Рая Назарян КАДЪР: Фейсбук/Политическа Партия ГЕРБ
Рая Назарян КАДЪР: Фейсбук/Политическа Партия ГЕРБ

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, обяви още председателят на комисията по противодействие на корупция Рая Назарян. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала тези правила с Европейската комисия за предстоящия избор, допълни тя.

Рая Назарян поясни, че процедурните правила за първи път ще се случват в България, като до момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. „Тя е базирана на принципа публичност и прозрачност. Включва тройна прозрачност чрез наличието първо на подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая избор в Народното събрани чрез 2/3 от присъстващите народни представители", обясни председателят на комисията по противодействие на корупция.

Критериите за кандидатите са разписани в закона, затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост- дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, уточни председателят на комисията по противодействие на корупция и съобщи, че номинации могат да се правят освен от народни представители, така и от юридически лица с нестопанствена цел в обществена полза.

„След този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите", допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.