Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът Мария Габриел СНИМКИ: Николай Литов
Вицепремиерът Мария Габриел СНИМКИ: Николай Литов

“Анализът на всички министерства е полуготов. Предстои още веднъж да проведем разговор с министрите по отношение на част от мерките и заедно да решим какви са следващите цели“. Това каза вицепремиерът Мария Габриел по повод на анализа, който тя и премиерът Николай Денков правят на работата на министерствата преди ротацията през март.

“Не трябва да забравяме, че управленската програма е до края на 2024 г. и имаме много ясна цел - да дадем устойчивост и стабилност на България. Това означава заедно с министрите да продължим задачите, които вече са започнали. Така че за мен е важно разговорите в този момент да продължат в много конструктивен и положителен дух. За всички нас споделената отговорност е да продължим работата, която започнахме”, подчерта тя.

А на въпроса дали се притесняваме за сигурността на нашите служби, след като пореден скандал, свързан с тях, тресе държавата, Габриел коментира: Нееднократно сме заявявали още в самото началото на това правителство колко важна ни е тази тема. България стъпка по стъпка трябва да си отстоява правото да бъде суверенна държава, която е достоен член на ЕС и НАТО.

Вицепремиерът откри конференция на тема „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации" в София.

"Новите технологии и иновациите бележат безпрецедентен темп на развитие. Те дават и други нови перспективи на споделения ни стремеж към постигане на общи цели, свързани с укрепването на колективната ни сигурност в настоящия период на засилена глобална конфронтация и множество конфликти и кризи в непосредствена близост до нашите граници", подчерта Габриел.

”ЕК показа много силна енергия за справяне с предизвикателствата в един динамично развиващ се свят и в настоящия бързо променящ се геополитически пейзаж. Засилващото се напрежение и унаследената нестабилност в много райони изискват още по-убедително геополитическо позициониране на ЕС и НАТО. И това въз основа на общ подход, насочен към възпирането, укрепването на отбранителната способност и целенасочено инвестиране в отбранителни способности", подчерта Габриел.

Форумът е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.