Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този януари бе особен откъм случаи на шокиращо насилие, но те нямат общо помежду си

Аз съм скептично настроен към хипотезата, че убийството в сряда вечерта в столичния квартал “Горна баня” на Мартин Божанов, известен като Нотариуса, е част от някакъв тренд. Въпреки че, изглежда, става дума за поръчково убийство, моята хипотеза е, че засега не се виждат достатъчно доказателства, за да говорим за някаква вълна от тежки поръчкови престъпления, каквито сме виждали в миналото по време на прехода, да речем, през 2003-2011 г.

Ако си припомним черните хроники, в пиковите години тогава имаше по две поръчкови убийства на месец. Нещо, което е много различно - през онези години е имало т.нар. инфраструктура - групи за поръчкови убийства, тоест в криминалния свят, в света на сенчестия бизнес относително без големи разходи имате възможност да стигнете до тези структури за “поръчка”.

Но тези 4-5 групи, действали тогава

- сръбска, хърватска, две български, бяха разбити и вероятно впоследствие е станало доста скъпо да се достигне до поръчков убиец.

През периода след онези години и бизнесът на сенчестите групи полека-лека се трансформира, те изсветлиха дейността си и

вече избягват крайните “инструменти”

(Възможно е покрай войната в Украйна да са се появили някакви нови наемници, но дали е така, само може да се предполага).

Освен това в периода, за който говорим, черните пазари бяха много по-големи, съответно и доходите от тях - имаше нелегални канали за внос на стоки, цигари, нефтопродукти. Имаше голяма консумация на хероин и градовете бяха разделени на “зони на влияние”. Докато сега за класическа организирана престъпност не може да говорим. Това, което в наше време се прави, е престъпност на белите якички, свързана с неща като административен рекет, обществени поръчки и др.

Има версия, че застреляният Мартин Божанов е бил отстранен, за да не разкрие връзки и информация, които са му известни заради ролята му на посредник в определени кръгове. Тази хипотеза обаче няма отговор на въпроса -

защо сега да го отстраняват,

след като той, изглежда, се е занимавал от години с тази дейност.

Иначе може да се отбележи, че без съмнение този януари бе особен - не е типично да има в първия месец на годината толкова случаи с насилие, предизвикали общественото внимание. Като се започне от убийството на “длъжника” Кирил Русев, мине се през убитата учителка в Бургас, за която е обвинен синът ѝ, после случая с удушения Пейо Пеев, за което бяха задържани съпругата му и нейната майка. Но между всички тези случаи няма нищо общо.