Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил проверка по публикация във в. "168 часа" за раздадени бонуси в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Те си ги гласуваха само след един месец работа.
Точните думи на премиера били: "Да се проверят нещата до най-малкия детайл." Той нееднократно е заявявал: "Край с бонусите за министерства, агенции и комисии."
В скандалното разследване информирахме, че деветимата комисари на заседание през октомври, без нито един въздържал се, са си гласували допълнителни бонуси от 3000 до 5000 лева. Плюс редовната месечна заплата. "За октомври комисарите са взели по две брутни заплати. Едната е допълнително материално стимулиране (ДМС) , а другата - редовната"- твърди дългогодишен служител в Комисията, на отговорна длъжност . За раздадените парични награди потвърдиха още експерт и един комисар. Парите били раздадени на основание влязлата в сила Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, която регламентирала въпросните възнаграждения като елемент на брутната заплата. Тъй като имало излишък от фонд "Работна заплата" за 60 хил. лева, защитниците от дискриминация решили да го усвоят без угризения на съвестта.
Ден след публикацията шефката на КЗД доц. Ана Страшимирова обяви по Би Ти Ви, че
бонусите ще бъдат върнати,
за да не се дразни обществото и в интерес на позитивния образ на Комисията.
Дали наистина е спазено обещанието, е проверила "вътрешна комисия на партия ГЕРБ", изискана от самия министър-председател Борисов.

"Срещнахме се персонално с всеки един от комисарите. Те не бяха притеснени, че ще ги проверяваме. Уведомиха ни, че са върнали паричните премии" - разказаха членове на проверяващата комисия пред "168 часа". Те се убедили, че действително имало раздадено допълнително материално стимулиране, но не в огромни суми. Отменено било и решението за деветчленката за раздаване на ДМС. A на шефката Страшимирова било обърнато внимание случката с бонусите да не се повтаря.
"Само един комисар не е върнал получената награда, оформена като ДМС. Нито е подал документ, че има намерение да върне парите. Това е Кемал Еюп" - обясниха запознати с проверката.
Председателката на КЗД доц. Ана Страшимирова върнала целия получен бонус от 3168 лева. Възстановяването на каса станало ден след публикацията в "168 часа" от 30.11.2012 г.
Кемал Еюп не бил внесъл никаква сума на каса,
нито по банков път. Не бил декларирал, че ще върне получения бонус. "Няма индикация", уточняват с възмущение хора от проверката.
Зам.-председателят на КЗД Баки Хюсеинов внесъл 1000 лева в касата. От заплатата касиерката му удържала още 1848 лева. Така комисарят приключил с връщането на своя бонус.
Цялата сума на премията - 3711 лева, възстановил и другият човек на партия ГЕРБ в комисията - Сабри Ахмедов.
От декемврийската заплата на комисар Лало Каменов касиерката удържала 2428 лева. А 220 лева той внесъл кеш.
Бонусът от 2563 лева върнал и човекът на "Атака" в Комисията - Атанас Мусурлиев.
Златина Дукова е върнала също премията. А колежката София Йовчева се е отчела като внесла 2313 лева. На комисар Ивайло Савов били удържани общо 2774 лева.