Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соченият за убиец на Димитър Малинов Рангел Бизюрев се укриваше близо 4 месеца в чужбина.
Соченият за убиец на Димитър Малинов Рангел Бизюрев се укриваше близо 4 месеца в чужбина.

Датските съдебни власти са позволили екстрадицията на Рангел Бизюрев, сочен за убиец на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. Това потвърди за "24 часа" окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева. Тя обясни, че информацията за решението е получена днес. То обаче все още не е влязло в сила, тъй като Бизюрев се е възползвал от правото си да обжалва.

Димитър Малинов издъхна на 20 юли м.г. след жесток побой в село Цалапица. 7 дни той беше в неизвестност, преди полицията да намери трупа му заровен. Заподозрян за убийството е Рангел Бизюрев, който на 24 юли избяга в Германия и се укриваше до 29 ноември, когато беше открит и задържан в Дания. 

20-годишните близнаци от Цалапица Борислав и Валентин Динкови са с повдигнати обвинения за лично укривателство заради убийството на Митко. Според прокуратурата те са помогнали със заравянето на тялото - единият донесъл инструменти, другият осигурил кола, за да пренесат трупа. Близките на Малинов обаче са убедени, че двамата всъщност са съучастници. 

"Затова настоявахме Рангел Бизюрев да бъде екстрадиан. За да каже какво се е случило", коментира пред "24 часа" майката на Митко Атанаска Бакалова. Жената е щастлива, че има раздвижване по процеса за връщането на заподозрения у нас, защото според нея близнаците няколко пъти са променяли версиите си и в крайна сметка са прехърлили всичката вина на Бизюрев. По думите ѝ сега мъжът ще каже истината и най-вероятно ще стане ясно, че поне един от Динкови също е удрял сина ѝ. 

"Всеки нормален човек в такава ситуация подава сигнал на 112. Защо ще тръгнеш да заравяш тяло, ако не си замесен в убийството", попита Бакалова. Тя отново посочи, че за да бъде разкрита обективната истина е важно магистратите да изслушат всички. "До този момент на тях им беше изгодно Рангел да е в чужбина. Защото щяха да получат малка присъда, с признаването на вина тя да се намали с 1/3 и съвсем скоро да излязат на свобода. И тогава щеше да започне тормоз върху всички, които знаят какво точно се е случило", убедена е Бакалова. 

Вчера Ваня Христева обяви, че държавното обвинение няма информация за екстрадицията. Днес пред Районния съд адвокатката на Динкови Светлана Званчева също се позова на думите на окръжната прокурорка, когато поиска двамата да получат присъди без Бизюрев да бъде разпитан. Магистратите обаче дадоха последен шанс за това, като процесът беше отложен за 26 февруари. Очаква се дотогава мъжът да бъде върнат в България и да сподели своята версия.