Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков Кадър: bTV
Крум Зарков Кадър: bTV

„Президентът Радев атакува в Конституционния съд част от промените в Конституцията. Едно от нещата, които не атакува, беше новият текст, че когато НС избира членове за органи, то го прави с прозрачна, обективна и обоснована процедура. Процедурата по избор на конституционни съдии беше точно обратната“.

Това каза пред bTV съветникът на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

„Имаше недобър театър, а накрая се стигна до предварително оповестен резултат. Имаше арогантност в последния момент, когато народните представители от мнозинството решиха, че няма да се съобразят с решение на Конституционния съд, който те попълват“, допълни той относно решението за 9-годишен мандат на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

„Решението е 100% задължително за тях. Народните събрания се забавиха с излъчването на съдии. Така 9-годишният мандат на тези, които трябва да бъдат избрани, се реализира две години по-късно. Президентът пита преди време – още преди да станат ясни имената, нещо институционално. Конституционният съд излезе с решение, че новопостъпилите трябва да довършат мандата от момента, в който е трябвало да постъпят – не 9, а 7 години. Седем години им се видя малко на народните представители и те решиха да изтеглят решението си няколко дни по-рано, за да не влезе в сила решението на Конституционни съд“, подчерта той.

„Удариха гредата. Пропуснаха да забележат, че КС взе друго решение по друго тяхно издевателство. Изгониха шефа на Сметната палата. Конституционният съд го възстанови. Тогава КС изрично се наведе над хипотезата – задължително ли решение на КС, ако е публикувано, но все още не е в сила. КС каза, че от момента, в който решението е оповестено, органите са длъжни да го спазват. Заради това решението на Народното събрание е нагло“, категоричен бе Крум Зарков.

Според него решението на депутатите от мнозинството не се дължи на незнание.

„Те знаят. Има себесъзнание, че могат да правят каквото искат и никой няма да забележи, да се обади или да сигнализира. Те го мислят. Затова се правят тези нарушения. По съществото си „сглобката“ винаги ще секретират противоконституционни решения. Причината е, че Конституцията е създала парламентарен начин за взимане на решения, който е – чрез публичен дебат се взимат решения, за които се носи отговорност. Сглобката функционира по обратен начин – чрез предварителна договорка се взимат се решения, замъглява се отговорността чрез скандали. Говорим за управление, изградено на базата на надхитряне“, допълни съветникът по правни въпроси на президента.

„Аз се надявам Атанасова и Белазелков да не положат клетва. Когато има оспорено решение, нормално е първо да се произнесе Конституционният съд, а след това да бъде реализирано“, каза още той.

„Ако през 2013 година, някой беше казал, че Делян Пеевски ще е моралният стожер на нацията, щяхме да се прекръстим – това са чудесата на „сглобката“. Неадекватни са фразите за „главния прокурор на президента“. Човекът, който цитирате, явно е загубил съзнание. Делян Пеевски може така да говори и да му обръщат внимание лидерите на „сглобката“. Не е на ниво да се обръща така към президента. Срамота е Делян Пеевски всеки ден да е по телевизията и да казва какво да се прави“, добави Зарков по отношение на коментара на председателят на парламентарната група на ДПС срещу президента Румен Радев.