Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Габриела Славова-Пеева
Габриела Славова-Пеева

Къде са децата на Габриела Славова, която заедно с майка си Красимира Трифонова, са обвинени за убийството на 44-годишния Пейо Пеев. Два дни след разкритията около престъплението, този въпрос остана да виси във въздуха.

В ареста в момента е 54-годишната Красимира Трифонова, майка на Габриела, а самата тя е с мярка за неотклонение  домашен арест. Той й беше наложен с решение на Софийския градски съд. Магистратите прецениха, че по отношение на Габриела е "налично изключително обстоятелство от семейно естество, което предпоставя смекчаване на нейната процесуална обвързаност. Съдът приема, че същата е майка на 2 деца в невръстна възраст - едното на 6 години, а другото на 4 месечна кърмаческа възраст, което предпоставя, че за да изпълнява родителските си функции и грижи към децата си, тя следва да бъде с мярка „домашен арест".

Това постанови съдът в понеделник вечерта. 

В интервю по Би Ти Ви в сряда адвокат Велика Андонова обяви, че Габриела не знаела нищо за децата си. Тя плачела и питала къде са двете момчета - на 6 години и на 4 месеца. Самата Габриела каза пред "24 часа", че издирва децата си, редно била да са при нея, защото не е осъдена. Според адвокатката й децата били взети с малка служебна бележка. Но пък още преди време родителите на Пейо искали да вземат по-голямото момче. Те упреквали 33-годишната жена, че не полага достатъчно грижи за детето.  

В друго интервю, но за Нова тв адвокат Миглена Балджиева, която представлява Пейо Пеев по делото за бащинство разкри, че децата на Габриела са при майката на Пейо Пеев. Те й били предадени от полицаите веднага след задържането на двете жени.

В момента децата са настанени временно там, тепърва предстои съдът в едномесечен срок да каже кой ще отглежда децата, обясни магистрат. Водещ е интересът на децата.

Ситуацията става още по-заплетена, защото голямото дете е от връзката на Габриела и Пейо, а за малкото, което още е кърмаче, претендира бившият депутат Велико Минков. Пейо Пеев също бил категоричен, че детето не е негово. Била му взета и ДНК проба. Велико Минков води дело за бащинство, на което е даден ход, но на практика засега има само размяна на документи. Не е известно засега Габриела да е дала ДНК проба, както и да е взета такава от бебето. Това, че е обвиняема по дело за тежко криминално престъпление, не е пречка пред делото за бащинство. Дори и под домашен арест, тя има право да се явява или не на този процес, да оспорва доказателствата на другата страна, или да иска събиране на нови.

Делото за бащинството е от т. нар. дела за произход и за това се гледа на три инстанции - окръжен, апелативен и върховен съд. За това адвокатът на Велико Минков Пламен Борисов прогнозира в интервю за "24 часа", че това дело може да отнеме години и детето да стане на 3-4, докато се разреши въпросът с бащинството. 

За ориентир в цялата тази каша "24 часа" се обърна към магистрати и към закона за закрила на детето, които урежда такива случаи.  

Законът казва, че деца, оставени без надзор, веднага минават под полицейска закрила. Точно в такава ситуация са били двете деца на Габриела след задържането на майката и бабата, с които те са живеели. Не е известно домът да е бил обитаван и от друг човек, който да поеме грижата за кърмачето и неговото братче. Опитен магистрат в сферата на семейното право разясни, че в тази ситуация полицаите, които още при задържането са установили, че децата остават сами, уведомяват незабавно служба "Социално подпомагане" по адрес. В София службите са няколко като една отговаря за  няколко столични района.  И полицията, и социалната служба разполагат с база данни за роднинските връзки между хората. Тоест много бързо може да се установи кои са баби, дядовци, лели, чичовци на двете деца. Тогава се минава към тяхното откриване и даване на съгласие дали са готови да полагат временно грижи за децата. Временно, защото до месец окончателното решение трябва да вземе съдът. 

Именно по тази процедура полицаите са установили, че най-близките роднини на двете деца са родителите на Пейо Пеев. И на двете, защото по закон и двете са негови - голямото е припознато, а малкото е родено по време на брака. Към този момент Габриела все още е била в следствения арест, защото децата са настанени преди мярката за неотклонение в понеделник вечерта.

Не е работа на наказателния съд, който определя мярка, да се произнася дали децата, които са били изведени от дома на Габриела, трябва да й бъдат върнати, или не. "Дори и под домашен арест, тя може да осъществява грижа за тях, например малкото дете да й бъде носено за кърмене, но това е предмет, който засяга междуличностните отношения", обясни магистрат. 

Сложността идва оттам, че децата са поверени на грижата на майката на убития Пейо и едва ли двете жени са склонни да влязат в контакт, пък било то и в името на децата. Малко нереалистично изглежда Габриела да позвъни на майката на Пейо и да я помоли да й ги доведе, за да ги види. Това е единия начин, другият е да пуснат жалба до социалните служби.

Точно за това тук идва съдът. До месец в Софийския районен съд служба "Социално подпомагане", прокуратурата, или роднините на децата, трябва да внесат иск, с който да бъде определен човекът, който ще полага грижи занапред. И съдиите ще решат кой ще той, след като се запознаят и изслушат всички страни. Като пречка пред Габриела например ще бъде обстоятелството, че е с "домашен арест", която я ограничава в придвижването. Ще се изяснява например как ще се осъществява пазаруването, воденото на голямото дете на детска градина или училище, ако то посещава, има ли кой да и помага. От думите на адвокат Велика Андонова стана ясно, че майката и сестрата на Красимира Трифонова също са изявили желание да се грижат за децата. Това, че те са роднини на обвинените в престъплението, не е пречка децата да бъдат поверени на тях, обясни юрист, ако пред съда те докажат, че могат по-добре да се грижат, или пък, че ще подпомагат Габриела в отглеждането. 

Десислава Иванчева например забременя и роди, докато беше под домашен арест, а сега е в затвора, но пред нея подобен проблем не стои, защото грижата за сина й към момента са поети от нейната майка, с която пък и живеят в едно жилище. 

Със съдебно решение детето на Евгения Владимирова, която беше убита от мъжа си Орлин Владимиров, беше поверено на семейството на нейния брат, след като родителите на Евгения прецениха, че така е най-добре за момченцето. 

Примери има не един, а и практиката на съда е голяма и винаги се преценява кое е най-добре за детето.