Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880
Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880

Русия взема всички "необходими мерки", за да защити своите граждани и ключова инфраструктура от украински атаки, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, ден след като Москва обвини силите на Киев в убийството на 27 души при обстрела на намиращия се под руски контрол град Донецк в източната част на Украйна.

Руската компания "Новатек" също така бе принудена да преустанови някои операции на огромния си терминал за износ на гориво в Балтийско море след поредната, според украински медии, серия от въздушни удари на Украйна с дронове по руски енергийни съоръжения, отбелязва Ройтерс.

"Министерството на отбраната (на Русия), нашата противовъздушна отбрана и други агенции предприемат необходимите мерки за защита срещу този вид терористични атаки", каза Песков.

"Киевският режим продължава да показва злонамерената си страна, като нанася удари по гражданска инфраструктура. Те нанасят удари по хора, цивилни граждани", каза говорителят на Кремъл, наричайки вчерашната атака в град Донецк "отвратителен терористичен акт".

Руски официални представители в Донецк заявиха, че нападението, при което също са ранени още 25 души, е засегнал оживен район, където са разположени магазини и пазар.

Москва заяви, че вчерашният инцидент е второто сериозно украинско нападение срещу цивилни граждани за по-малко от месец. През декември Русия съобщи, че 25 души, включително пет деца, са били убити по време на украинска атака с ракети и дронове срещу западния руски град Белгород.

Днес бе обявен официален ден на траур в Донецка област, един от четирите украински региона, които Русия обяви едностранно, че е анексирала от февруари 2022 г. насам - което според Киев и западните съюзници е незаконно, припомня БТА.

Агенцията отбелязва също така, че Украйна дава приоритет на вътрешното производство на дронове с голям обсег на действие, което позволява на Киев да нанася удари по цели дълбоко в самата Русия, независимо от опасенията на Запада относно подобни атаки. Ръководителят на главния украински военен производител заяви през ноември, че Украйна е създала серийно производство на "дронове камикадзе" с обсег от 1000 километра.