Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВАН ВАЗОВ
ИВАН ВАЗОВ

Ретроградният Юпитер ли е причина за щурите идеи?

Опирайки се на хилядолетната история, няколко са известните причини, поради които политиците изведнъж стават екстравагантни или започват да дават публично нестандартни идеи:

а) заплашва ги уволнение;

б) лобират в нечий интерес;

в) за да отклонят вниманието от нещо;

г) не могат да измислят нищо по-добро.

От края на миналото лято в България се наблюдава подобна тенденция по върховете, която може да се обясни и с ретроградния Юпитер в Телец, проточил се от септември 2023-а до януари 2024-а. Първо имаше екстравагантни прояви с опит за спасяване (или удавяне) на две сухоземни костенурки, оцелели след ураган на Царевския плаж.

Във фейсбук фуча буря

Тъкмо случката затихна, когато се нагнети напрежение с невероятно предложение, добило национална известност като “донос-бонус” - гражданите, които предоставят на държавата данни за данъчни злоупотреби за над 100 хиляди лева, да получават 10-процентов стимул. Седмици наред населението се тресе, накрая поправката отпада при гласуването на бюджета, само споменът остава.

На 4 януари статия в “Свободна Европа” внася още по-дълбок потрес със следното изречение: “Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат “Аз съм българче”, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им”.

Авторката Светла Енчева не е политик, но се числи към неолибералните среди (работила е в Центъра за изследване на демокрацията). Необмисленото ѝ умозаключение прераства в тревожната новина, че “умнокрасивите” се канят да премахнат стихотворението на Иван Вазов от учебния материал. “Свободна Европа” прави опит да се разграничи от аналитичния текст, но без видим успех – общественото мнение е настроено на тревожни честоти,

в мрежата се разгръщат многопластови дебати

за погазването на българското историческо и литературно наследство, ври и кипи.

Кой знае защо, остава недооценен фактът, че същата Светла Енчева е основател на сайта Gender.land и от нея по принцип се очаква да твори в синхрон с неолибералната доктрина. Който и цитат да вземем от въпросната платформа, изречението, посветено на “Аз съм българче”, изглежда по детски невинно. Например: “Корнелка”  се нарича интимната връзка между лица от един и същи пол, както и между лица, поне едното от които е с  небинарен пол. Терминът  “корнелка”  е създаден от  Даниел Димитров, победител в  конкурса на “Джендърландия”.

Ефектът от подобна информация не е по-различен от клип на Джорджано в YouTube, направо е загадка как баш автор като Енчева успява да развихри страстите.

Последната нестандартна изява са плановете за зарибяване на Перловската река и да се направи така, че водите ѝ да произвеждат електричество. Разбира се, софиянци посрещат с нескрит възторг идеята в калната вада, по-известна като Канала, да скачат щуки и шарани, а над юзината за ток сьомги да си хвърлят хайвера.

В интерес на истината съвременният политически елит не е първенец по шокиращи планове за близкото и далечното бъдеще. През 50-те и 60-те години на миналия век по времето на Вълко Червенков властта се заема с амбициозната задача

да прокопае плавателен канал с пристанища

при “Павлово”, “Красно село”, “Лозенец”, “Студентски град”, “Младост” и Панчарево. Обектът трябвало да стартира през 1959 г. и да бъде завършен за две години, всяка сутрин по 2000 “доброволци” се събирали с кирки, лопати и кофи и копаели задружно от изгрев до залез. Проектът включвал и изкопаване на “Софийско море”.

През 1966-а се наложило огромните дупки в полите на Витоша по 9-километровото трасе на канала да бъдат закопани, което струвало сизифовския труд на още толкова нещастни трудещи се.

В сравнение с Червенковия размах зарибяването на Перловската река е дребен екоексперимент, който всеки момент ще потъне в забвение.

Защото, слава богу, за разлика от социалистическия реализъм либералните стремежи към светло бъдеще не включват кирки, лопати и кофи.

Идеите на днешните управляващи и техните инфлуенсъри просто веселят аудиторията, отвличайки я за малко от наболелите проблеми в държавата. Нима човекът не е оцелял, защото се е смял?