Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, доц. Георги Лозанов и общинският съветник Иван Таков (от ляво на дясно).
Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, доц. Георги Лозанов и общинският съветник Иван Таков (от ляво на дясно).

След всяка диктатура се свалят паметници й, това не трябва да се забравя. Не трябва да бъдат разрушавани, а да бъдат демонтирани и премествани в музеи. 

Това коментира доц. Георги Лозанов по Би Ти Ви относно темата за съветските паметници и конкретно трябва ли да бъде премахнат символът на Пловдив - "Альоша". 

Според него такива паметници имат конкретна политическа претенция в настоящето, затова трябва да отидат в музей, където се пази историята.

В студиото за коментар по темата бяха поканени и депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков и общинският съветник от БСП Иван Таков. 

Според Пейков "Альоша" най-добре олицетворява ефективността на пропагандата. 

"Много хора без сантимент към онази епоха са против свалянето му и са готови да го бранят. Първо той символизира тоталитарната власт, второ - непобедимостта на съветското оръжие, с което тази тоталитарна власт бе доведена в България", каза още депутатът и заяви, че е време да бъде пенсиониран и преместен внимателно оттам. 

"Като се заговори за тях (паметниците - бел. ред.), се говори затова колко големи били, а не каква им е историята", възмути се Таков. 

"Историческият прочит на нещата е много важен, но това което се случи в София е нагледно как държавата сама си гази законите. Паметникът в Княжеската градина беше демонтиран напълно незаконно. Самият факт, че съдът за съжаление малко късно спря това действие, е показателен", ядоса се общинският съветник. 

Той каза, че стойността му бил над 20 млн. и добави: "Над 20 млн. лв. държавно имущество беше унищожено". 

А относно коментарите на доц. Лозанов и Пейков, че не е необходимо паметниците да бъдат унищожавани, а демонтирани, Таков обясни, че те се водели "прикрепен обект" и не може да бъдат преместени, а само разрушени и съборени. 

На въпроса може ли конкретно "Альоша" да бъде видоизменен, доц. Лозанов каза, че не му се струва като добра идея, защото това е произведение, в което не можем да месим.