Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Инвестирането в недвижими имоти е все по-популярно в днешно време. Това е така, защото представлява дългосрочна инвестиция, която дори може да донесе на притежателите пасивен доход от наем или възможност за покупко-продажба на по-висока цена.

Реализирането на тази инвестиционна стратегия в България обаче не е толкова лесна задача, колкото изглежда – крие рискове и изисква множество анализи и законови познания. Как да инвестирате умно и правилно в недвижими имоти в България? Продължете да четете.

Кои фактори трябва да съобразите?

За да имате успех в покупката на сграда или отделно жилище, както и да си осигурите рентабилност за бъдеща продажба или отдаване под наем, трябва да обърнете внимание на следните фактори. Това са:

1. Пазарни тенденции

Трябва да проучите пазара и тенденциите към момента. По този начин може да си направите равносметка за търсенето от страна на потребителите – жилищни или търговски обекти се търсят на дадената локация, дали са предпочитани едностайните, двустайните апартаменти или мезонетите и други. Така ще можете да се ориентирате правилно и да си съставите сравнителна характеристика за цените към момента.

2. Състояние на недвижимия имот и цели

Много е важно да проучите в какво състояние е имуществото – построено ли е, в процес на строеж ли е, има ли необходимите актове (14,15,16) и други важни аспекти. Определете и какви са целите ви – отдаване под наем или препродажба.

3. Правни аспекти

Уверете се, че имуществото разполага с всички необходими документи, лишено е от тежести и други фактори, които могат да представляват проблем в бъдещ период.

Това са някои от най-важните фактори, които ще ви помогнат в анализа на риска и формиране на инвестиционната стратегия в България.

Кои са най-успешните стратегии за инвестиране в недвижими имоти?

Съществуват различни стратегии за инвестиране в недвижимо имущество, като най-популярните са две.

Отдаване под наем

Това е дългосрочна инвестиция за формирането на пасивен доход. Тук може да отдавате под наем търговски или жилищен имот – всичко зависи от търсенето в конкретното населено място и анализите на пазара.

Покупка с цел препродажба

Тук основно има два варианта – покупка на зелено или фикс енд флип.

При първата стратегия, жилището се закупува от строител преди започването или финализирането на строежа. Препродажбата се извършва след цялостна готовност на сградата и жилището. За успеха на тази стратегия е много важно да направите предварително проучване за инвеститорите, строителната компания и други, които имат роля за получаването на акт 16 – разрешението за ползване.

Втората стратегия е да се намери недвижим имот в средно или дори лошо състояние, който да се закупи на по-ниска от пазарната стойност, да се реновира и да се препродаде на висока цена. Разликата представлява печалбата.