Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Стоянов
Калин Стоянов

Просто ги охладихме, нищо особено. Така вътрешният министър Калин Стоянов обясни водното оръдие, което бе "пуснато" срещу протестиращите срещу БФС през ноември. Думите му бяха част от обясненията, които той даде на Кристина Петкова от ПП-ДБ, която поиска информация за случилото се на "мирен протест в София" - полицията дори бе обвинена в упражняване на ненужно насилие.

Стоянов подробно описа случилото се и действията на подчинените му, включително и за предварителната информация, с която МВР е разполагало. Доклада му обаче предизвика Петкова да поиска уточнение дали за всеки организиран протест МВР предвижда водни оръдия, макар предварително да не е имало данни за ескалация на напрежението

"Този протест до последно бе заявен като мирен. Това е, че се презастраховахме, и добре, че го направихте, тъй като не допуснахме човешки жертви", отвърна Стоянов. И посочи, че за първи път безпрецедентно на 1 място се събрали футболни фенове, които враждуват помежду си. "Събраха се с обща цел. От там взехме мерки, за да се презастраховаме, Постъпихме правилно, че изкарахме машините. Тези машини, ако работят по начина, по който трябва, всичко става "на кълбета". Интензивността, с която ги използвахме, бе малка. Просто ги охладихме, нищо повече", оправда той включването на водните оръдия.

Димо Димчев от "Възраждане" поиска от вътрешния министър информация за досъдебните производства по чл. 280 и 281  от НК - текстовете касаят каналджийството на нелегални мигранти. "Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от три до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева", пише в чл. 280.

Министърът отчете, че м.г са заведени 877 досъдебни производства. Чуждите граждани са били най-много от Турция, Сърбия, Сирия и Грузия. За същия период през 2022 г. е имало двойно по-малко - 465. Най-много чужди граждани е имало от Турция, Сирия, Украйна и Ирак. "Статистическа информация за приключилите досъдебни производства не може да бъде подадена поради триинстанционалния характер на производството", заяви Стоянов.