Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Винаги сме знаели, че си струва да бъдеш българин, но чак сега разбираме колко точно си струва.
Президентът Росен Плевнелиев се е наточил да удари по едно вето на 4-5 места в поправения Закон за насърчаване на инвестициите. Вижда му се скъпо да се дава гражданство на чужденци, които са вложили в България 1 млн. лева.
Ами скъпичко си е!
Но друг член в същия закон отваря още по-изгодна вратичка към заветното гражданство - ако чужденецът е инвестирал 4 млн. лв. и е разкрил поне 50 работни места.
Явно законодателят очаква всеки негър, който бленува да се влее в гордата сплав от прабългари, траки и славяни, да избере именно втория начин.
Има и трети, доста по-заобиколен, но също пряк път към осиновяването от нашата татковина. Първо си купуваш имот за 600 000 лева - например къщичка в Драгалевци. В замяна получаваш статут на постоянно пребиваващ и си живуркаш 1 година там, понеже за това време нямаш право да напускаш България. Накрая влагаш още 1 млн. лева в проект, сертифициран от същия закон, и готово - паспортът с лъвчето на герба се кротва в джоба ти. Вече спокойно можеш да се просълзяваш от гордата Стара планина.
Тази правна уредба показва как точно се е развинтвала фантазията на законодателя. Той си е представил България като фуния, която всмуква тълпи от руски олигарси и арабски шейхове, както и от забогатяващите широки народни маси в Индия и Китай. И е решил да сложи цедка за тези пълчища от инвеститори пред китното ни отечество.
Както всеки президент, Плевнелиев е длъжен да бъде проницателен. Той предугажда как деловите среди по света изпадат в униние от тези толкова обезсърчаващи изисквания на България. Затова иска летвата да се смъкне поне малко. Иначе златният дъжд на чуждите инвестиции ще се извали другаде, а зажаднялата българска земя пак ще е на сухо.
Гърция и Ирландия дават гражданството си доста по-евтино - срещу 300 000 евро. Германия - любим пример на Плевнелиев за всичко в този живот - също не се лакоми като България. Тя те прави германец за двойно по-малко пари - 250 000 евро и само 5 работни места. Испания приласкава със 165 000 евро, а Афродита те взема на острова само срещу 100 000 евро. Естония го дава най-ларж от целия Европейски съюз. Влагаш някакви си 63 900 евро в нея и ставаш естонец - има цял живот да се смееш на руските вицове за себе си.
Тези държави осигуряват на новите си граждани всички европейски екстри, които предлага и България. Някои дори сбъдват
копнежа по Шенген,
така дълго обещаван от Борисов и Цветанов.
А който избере да е американец, инвестира 1 милион долара. Шефът на Мултигруп Илия Павлов се бе възползвал навремето от тази възможност с малък принос в благосъстоянието на щата Делауер. Но го застреляха, преди да се наслади.
Според Плевнелиев Канада иска същата сума, но в канадски долари. Всъщност е доста по-евтино да станеш канадец. Преди десетина години един солиден български бизнесмен така се беше ентусиазирал от шанса да го управлява цар Симеон Втори, че реши да се изсели. Избра си Ванкувър - най-добрия град за живеене в целия свят, и му поискаха да вложи само 135 000 канадски долара.
Очевидно е, че
всяка държава изчислява
колко струва нейното гражданство със сложно уравнение. То включва величини като възрастта на желаещия, здравословното му състояние, семейното положение, броя на децата, образованието и професията му, стойността на имуществото и вложенията му, а също вероятността някой ден той да увисне на социални помощи или да натовари пенсионната й система.
Ясно е, че и България си е съставила някакво уравнение със същата цел. Но дали изобщо то има решение? Тук пенсии не се изплащат, поне не в нещо близко до действителния им размер. Вместо това човек има привилегията да тръпне в очакване Дянков да му пусне в шепата някое дребно подаяние за Коледа.
Тук те очаква истинско пиршество, ако се разболееш. Но здравната ти осигуровка едва стига за хляба на него, затова болните си носят черния хайвер и шампанското от вкъщи, плащат си музиката и накрая - и катафалката.
България предлага също цял букет от битови облекчения за всеки, който успее да се засели в нея. Пътните такси учтиво се събират зад завоите от някакви хора с палки и униформи. В болниците първо минаваш през касата, дори да си на носилка. В учрежденията също е създаден образцов ред за плащане на административните услуги, само дето ти вземат и подкуп за тях, а после ти ги отказват. В съдилищата правосъдието се раздава толкова бавно, че го получаваш заедно с пълната пенсия. Но има и бърз начин - на таен търг с оферти в плик.
Точно на същия принцип като правосъдието е устроен и стопанският живот в страната. Затова тук всеки работещ издържа още петима души, а всеки бизнесмен превръща поне петима политици и петима чиновници също в бизнесмени. Един чужденец може само да мечтае да пренесе своя бизнес в такава благодатна среда.
България ти гарантира и
свещеното гражданско право
да бъдеш ограбван и бит
на улицата съвсем безнаказано, редовно да ти тарашат жилището и да ти обират реколтата. Само българската полиция ти предлага услугата да те подслушва и ти никога да не узнаеш за това, освен ако не извършиш някое престъпление. Тук и политическите ти права са за завиждане. Понеже сме демокрация, ти гласуваш на референдуми и така си участвал във вземането на всички съдбоносни решения. Например за влизането в НАТО, за членството в Евросъюза, за окупацията на Чехословакия, за съучастието във войната срещу Сърбия, за превъзпитаването на Ирак и Афганистан. А ето сега и за нещо в Белене, ама неясно какво.
Тук на всеки 5 години изборите упълномощават някоя екзотична птица да си подбере по свой вкус депутатите, министрите и магистратите, че даже и президента и да те управлява.
Съвсем естествено е всички тези благини да бъдат скъпи и трудно достъпни за съмнителни лица от японски, американски, канадски, австралийски, новозеландски, швейцарски или норвежки произход. Съвсем естествено е също от тях да се възползват уважавани омански и катарски бизнесмени, кротки саудитски духовници, а защо не и пущуни с бради от Гуантанамо.
Удоволствието да бъдеш българин тъкмо когато имаш честта да те управлява Бойко Борисов граничи с екстаза. То е като протяжен пулсиращ оргазъм и затова с пари не се купува.