Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цените на горивата са най-ниски от половин година насам.
Цените на горивата са най-ниски от половин година насам.

Средната цена на най-масовия бензин А95 в България падна до 2,57 лв. във вторник. Това е най-ниското ниво от половин година насам. В началото на август м.г. бензинът струваше 2,55 лв. за литър, но до края на същия месец цената му тръгна нагоре, за да достигне своя пик през октомври, когато вече се продаваше за 2,88 лв. Оттогава последва много плавен спад.

Дизелът в момента също е най-евтин от половин година и средната му цена е 2,62 лв.

По обектите на някои от по-малките вериги бензин може да се зареди и за 2,50 лв., а дизел за 2,58 лв.

Цените са в пряка връзка със случващото се на световните пазари, където има поредна вълна от понижение на котировките на суровия петрол.

През ноември 2023 г. картелът на страните производителки ОПЕК+ започна инициатива за намаление на дневния добив с цел да се поддържат по-високи цени на суровия нефт на пазарите. Добивът първоначално бе отрязан с 5%, но след като това не помогна особено, водещите страни производители престанаха с опитите си да надуват котировките по този начин.

Причината е, че далеч не всички страни производители ограничиха добива, например Ангола, Ирак и Нигерия дори са го увеличили и това напълно е компенсирало факта, че Саудитска Арабия е отрязала дневния добив с 1 милион барела.

След Нова година се оказа, че страните от ОПЕК напълно са се отказали от опитите да манипулират по този начин пазара, тъй като спадащите цени в съчетание с по-ниския добив ги лишават от приходи.

Във вторник например котировките на суровия петрол от типа “Брент” паднаха до 76,74 долара за барел, а американският лек петрол се търгува за 71,23 долара.

Според анализатори тенденцията ще продължи, освен ако конфликтът около Газа не ескалира. Причината намалението на добива да не се отразява както в миналото върху цената на петрола е, че светът става все по-малко зависим от него и заменя усилено изкопаемите горива.