Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всички знаем, че гумите на автомобила се износват с времето. Но знаете ли, че можете да забавите този процес, за да не се налага прекалено често да купувате нови? Ето 5 съвета, които специалистите са подбрали за вас и вашите автомобилни гуми.

Помпането

Всъщност, налягането играе съществена роля за живота на гумата. Ако го поддържате в препоръчваните граници, гумите не само ще ви служат по-добре, но и ще запазят по-дълго доброто си състояние. Важно е те да не са прекалено твърди, нито прекалено меки – и в двата случая износването става по-скоро, а и се увеличава разходът на гориво на автомобила. Така че правилото е: проверявайте налягането във всяка гума веднъж месечно, преди дълъг път или след като сте превозвали голям товар. Проверката правете на студени гуми – добре е колата да не е карана поне три часа преди това или да сте шофирали последните поне 2-3 км с умерена скорост.

Колко е най-подходящото налягане? На този въпрос най-добре ще ви отговори производителят на автомобила ви. Потърсете етикет, който указва налягането в гумите – той най-често е залепен на вратата или рамката на вратата на шофьора.

Реглажът

След като ги поставите на автомобила, гумите трябва да са добре подравнени, тоест да са напълно успоредни и да се движат право напред. В противен случай ще се износват неравномерно. За тази цел посетете своя автомеханик, който ще направи нужния реглаж. При тази процедура той ще изравни ъглите на гумите спрямо автомобила, шарнира и амортисьора, спрямо пътната настилка. За препоръчване е да правите реглаж на специални компютъризирани машини.  

Балансът

Освен с правилен ъгъл спрямо движението, автомобилните гуми трябва да бъдат и добре балансирани. При тази операция се отстраняват точките на олекотяване или натежаване на гумата, след като бъде монтирана към джантата. Ако балансът не е добър, автомобилът ще вибрира и няма да е много комфортен за каране. Но също така гумите ще се износват много по-бързо.

Тъй като гумите се разбаланасират при шофиране от неравности или неволни удари, препоръчително е да ги проверявате на около 10 000 км пробег, дори да не усещате вибрации в автомобила.

Съпротивление на гумите

При движението си гумите имат нужда от определено количество енергия, което да ги завърта и поддържа въртенето им. За тази цел те трябва да се преборят със съпротивлението на пътната настилка. Ако гумите имат голямо съпротивление, това ще доведе до по-голямо натоварване на двигателя и по-голям разход на гориво. Но също така ще износи много повече повърхността на самите автомобилни гуми. Затова препоръчваме при закупуване на гуми да се спрете на модели с възможно най-малко съпротивление при търкаляне.

Ротация на гумите

В зависимост от мястото си в автомобила, гумите биват подложени на различни сили, които ги износват на точно определени места. Обикновено предните гуми се износват много по-бързо от задните (при автомобили с предно предаване). Ако сменяте местата на гумите, може да получите по-равномерно износване и да използвате максимално потенциала им, за да ви служат възможно най-дълго време. Специалистите препоръчват да сменяте местата на гумите на около 10 000 км, като предните отиват отзад и се кръстосват.