Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Николов и Михаил Наумов
Любомир Николов и Михаил Наумов

Петър и Александър пускали есемеси от телефона на жертвата до негови роднини

Петър Александров и Александър Кинов са измъчвали жертвата си Кирил Русев, преди да го застрелят и са взели телефона му в Сърбия, за да заблудят разследващите, че пътува зад граница. Това разкриха на брифинг от МВР и прокуратурата за зверското убийство на 49-годишния бизнесмен, който се занимава с търговия и финанси. Той е взел назаем крупна сума от Александров и това е вероятният мотив за убийството. 

Сигналът е подаден на 5 януари от майката на Русев. Жената съобщила, че синът й го няма от 4 януари. 

Първият заподозрян е задържан 30 минути след сигнала, а час и половина след него и вторият, посочи директорът на СДВР Любомир Николов. 

Веднага започват претърсвания, изземвания, огледи, следствени експерименти. 

Още служителят, който е приел сигнала е разбрал, че става дума за убийство. В много кратки срокове са извършени множество действия по разследването - беседи, оперативни комбинации, преглед на камери. Ден преди подаване на сигнала, около 14:30 ч. на 4 януари, жертвата е поканена да посети имот на единия от извършителите, където огледът показва, че Русев е измъчван, завързван и после вероятно прострелян.

"Разплитането на случая тръгна от преминаването на държавната граница на двамата в посока Сърбия в деня, в който предполагахме, че е извършено убийството и бързото им прибиране, за по-малко от час и 20 минути", посочи Николов. 

Александров и Кинов са минали през Стрезимировци. Само бързите действия на полицията предотвратяват укриването на трупа, който е намерен на следващия ден, подготвен за кремация от морга, наета от Кинов. Той е гробар по професия и е наясно с процедурите. За целта са дали на погребалната агенция фалшив акт за смърт на името на реално съществуващо лице.

"При подаване на информацията, която беше установена от СДВР, беше направен анализ и сформиран екип с гранична полиция и Интерпол. Поискахме съдействие от полицията на Сърбия. Имаше преминаване на границата. Напускат я две лица, едното е един от заподозрените, а второто се е представило с личните документи на починалия. Поискахме насрещна проверка от властите в Сърбия. Установи се втори извършител, вече на влизане в Сърбия. Документът на убития е скрит и лицата са се представили с техните си документи", поясни и Михаил Наумов от Националната полиция. 

Освен личната карта на убития, Александров и Кинов са носили и мобилния му телефон. Той е бил включен, докато са били в Сърбия. Двамата са пускали и есемеси на роднини на Русев. 

"От Сърбия дадоха информация къде са били след преминаването на границата и успяхме да установим местонахождението на телефона на убития, който беше намерен. Колегите от Перник се включиха и успяхме в кратки срокове да дадем информация на прокуратурата и разследващите полицаи", каза Михаил Наумов. 

Основната версия за убийството са финансови отношения. Изследват се няколко оръжия, но все още експертизите не са готови. Един от заподозрените има няколко пистолета.

Петър Александров се е занимавал с лихварство. 

Започва и проверка на действията на граничарите, които са били на смяна при напускането им с личната карта на жертвата. И двамата не дават обяснения по обвиненията. 

Жертвата Кирил Русев е собственик на фирма, която назад във времето е стопанисвала ресторант в центъра на София. Не е криминално проявен. Само един от тях е познат на МВР за незаконно притежание на оръжие, взривни вещества, грабеж в особено големи размери и кражби.