Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отец Георг с папа Бенедикт XVI през 2007 г. СНИМКА: Уикипедия
Отец Георг с папа Бенедикт XVI през 2007 г. СНИМКА: Уикипедия

Година след смъртта на папа Бенедикт XVI отец Георг Генсвайн, който беше дълги години негов личен секретар, каза какви са били истинските причини за оттеглянето му на 11 февруари 2013 г.

„Беше много голям удар.Казах му, че не може да го направи, но той ми обясни, че се е борил и че е страдал, но че повече нямал физически и психически сили да упражнява тази отговорност. Нямат нищо общо гей лобитата, Институтът за религиозни дела (Банката на Ватикана- бел.а.), педофилията, Ватилийкс. Не избяга, нито пък каза, че му е дошло до гуша, а се отказа от любов към Бог и към Църквата". Според в. „Кориере дела сера" монсиньор Генсвайн обяснил причините на Рацингер за оттеглянето му начело на Католическата църква пред вярващи от епархията „Сакро Куоре" в Бергамо,където прекара празниците по покана на дон Даниел Боскаля. Бившият секретар на Бенедикт XVI пристигна от Германия във Ватикана за възпоменателна служба по повод една година от смъртта му.

Човекът, който беше най-близо до германския папа през последните десетилетия от живота му, каза още, че той се изправил пред проблема с педофилията."Имаше силно чувство за отговорност – още като кардинал си беше дал сметка, че големият проблем на Църквата не са преследванията или атаките отвън, а мръсотията вътре. Това му костваше много. Никога не сме го виждали да плаче, защото се контролираше и доминираше емоциите си, но страдаше",каза отец Георг пред група вярващи в Бергамо.

Когато папата решил да се оттегли, секретарят му се опитал да го разубеди, но без резултат. Според Георг още от началото Рацингер му казал, че „неговият понтификат ще бъде кратък" заради възрастта му и бил убеден, че след оттеглянето си няма да живее повече от година. Станалият почетен папа Бенедикт XVI, който беше начело на Католическата църква за близо 8 години,почина около 10 години след оттеглянето си.