Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Изследванията на британката в Танганайка разбиват митове. Чрез книги превръща африканските си приятели в истински звезди, докато академиците я ненавиждат
  • Дейвид Сивата брада, определен от Time за едно от най-влиятелните животни, живели някога, показва на изследователката, че и те използват инструменти, водят войни и обичат

Дейвид Сивата брада бе лесно разпознаваем по сребристото окосмяване по лицето. Той бе първият, който се довери на Джейн и я покани в своето царство в Гомбе, като я запозна с останалите от семейството. Дейвид винаги е много толерантен и мил към всички, дори когато другите са агресивни. Именно той разкрива пред британката енигми, които светът има нужда да разбере.

Със сигурност Дейвид има пръст в появяването на Фло - доминиращия матриарх, в лагера на Джейн през 1962 г. Тя, придружавана винаги от дъщеря си Фифи и единия от синовете си, трябва да прецени сама чужденката. Въпреки че физически изглежда крехка, Фло е "здрава като гвоздей" и дава живот на редица водачи. Нейният син Фиган узурпира доминиращата позиция на алфа от по-големия си брат Фабен в социалната йерархия. Макар като млад да показва признаци на слабост и липса на самочувствие, Фиган израства до стратегически лидер. Способността му да манипулира е ключова за издигането му на власт. И въпреки че контролът му е колеблив, той успява многократно да си възвърне авторитета с помощта на различни съюзници.

В крайна сметка Фифи, единствената дъщеря на Фло, става доминиращ матриарх. Тя губи най-верния си приятел - майка си, когато тя и синът й Флинт загиват, пресичайки поток през 1972 г. Щом научава новината, Джейн избухва в плач, а британският Sunday Times публикува в милионен тираж некролог за Фло, защото тя е международна знаменитост.

Фройд, най-големият син на Фифи, поема лидерската позиция на алфа през лятото на 1993 г. Издигнат е благодарение на майка си и чичо си Фиган, но въпреки влиятелното си семейство не е очевидният водач заради миролюбивия си характер. Четири години по-късно, след като се заразява с краста, е детрониран от брат си Фродо - жесток и непопулярен побойник. През 2004 г. Фифи изчезва безследно, а същата година Гоблин - най-младият, станал алфа и баща на поне две от нейните деца, се разболява тежко и умира. Преди това в Гомбе става истинско чудо. През 1998 г. се раждат близначки - голяма рядкост. Голдън е смела, социална и любопитна, а Глитър е по-изобретателна, внимателна и срамежлива. Двете си помагат във всичко. Когато са на шест години, те се разделят с майка си Гремлин, за да търсят независимост далеч от дома.

И така историята продължава с нови и нови герои, с нови борби за надмощие и връзки, но забравихме... виновника да сме запознати с тази дълга семейна хроника. Дейвид Сивата брада се смята за изчезнал по време на епидемия от пневмония през 1968 г. Почетен е от списание Time, което го определя като едно от 15-те най-влиятелни животни, живели някога. Да, животни, а ако не бяхте прочели заглавието, можехте и да помислите, че е някой средновековен герой от мистично кралство.

Шимпанзето Дейвид Сивата брада, кръстен така от изследователката д-р Джейн Гудол, по свое желание и преценка й позволява да разбере и да сподели със света, че хората и шимпанзетата не са много различни и са имали общ прародител преди 6 милиона години.

Всъщност когато младата Джейн Гудол навлиза в горите на Танзания, за да изучава дивите шимпанзета, нито тя, нито онези, които подкрепят нейната работа, са си представяли влиянието, което ще има днес като най-големия експерт в света по шимпанзетата.

Цялата история четете в "Космос"