Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел СНИМКА: Пресцентър на министерството на външните работи
Мария Габриел СНИМКА: Пресцентър на министерството на външните работи

Освен на екипа си, вицепремиерът благодари на всички, работили за приемането ни, а поименно - на Бойко Борисов и вътрешния министър Калин Стоянов

С България и Румъния днес Шенгенското пространство стана по-силно. Това е оценката, която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел направи след като късно снощи Съветът на Европейския съюз официално даде зелена светлина на разширяването на зоната. Предвижда се контролът по вътрешните въздушни и морски граници за двете страни да отпадне от 31 март 2024 г..

Официалното ни влизане в Шенген стана факт след няколко напрегнати дни, след като първо румънските медии, а в последствия и българските власти прибързано започнаха да се радват, че и Австрия ще освободи спирачките, поне пред въздушния Шенген. Слуховете, че Виена може да се откаже от добрите си намерения обаче се оказаха фалшиви и снощи Съветът на Европа единодушно прие София и Букурещ в Шенгенското пространство.

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата, които са работили за напредък за постигане на този приоритет. Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати.", гласи съобщение от пресцентъра на МВнР.

„Благодаря на екипа до мен за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти. Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам", каза още тя.

Габриел изтъква, че повече от 10 г. е работила за постигането на тази цел - като евродепутат и член на ЕК, а сега и като вицепремиер и министър на външните работи".

Според нея всеки ден България показва ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз, освен това разполагаме и със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС.

Специална благодарност вицепремиерът изразява и към държавите членки на ЕС, на ЕК и ЕП, на Испанското председателство на Съвета на ЕС, на Генералния секретариат и на Правната служба на Съвета.

„В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници - от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници", категорична е българската външна министърка.