Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатът Андрей Новаков гостува в студиото на "24 часа" за третия епизод от подкаста "Европа за България".
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Евродепутатът Андрей Новаков гостува в студиото на "24 часа" за третия епизод от подкаста "Европа за България". СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките и ползите от тях.

Третият ни гост е Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Той представя България в Европейския парламент от 2014 г. и се занимава с инфрастуктурни проекти. Негова е и инициативата да се създаде мониторингова група за проследяването на усвоените средства от Кохезионния фонд на ЕС.

  • Не можеш да станеш богат с беден комшия, посочва той
  • Хората се чувстват европейци, когато пътуват свободно
  • 80% от всяко инвестирано евро на държавите в ЕС се връщат там, откъдето са дошли

Зад кохезията се крие прекрасната българска дума сближаване, изтъква Новаков.

"Държавите, които се присъединяват към ЕС, са на различен етап от своето развитие. ЕС е разбрал, че си най-силен, колкото е най-слабият ти член. Затова се грижи изостаналите да наваксат бързо. Това се случва чрез солидарност - богатите държави прехвърлят част от богатството си на по-бедните, за да може да ги достигнат и да продължат да се развиват заедно" - така той обяснява възникването на кохезионната политика.