Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престоят в затвора изважда Дан Тан от големия бизнес.
Престоят в затвора изважда Дан Тан от големия бизнес.

Някогашният цар на нелегалните залози тотално изгуби влиянието си след 6-годишен престой зад решетките и днес виси пред луксозни хотели, за да
лови платежоспособни клиенти

"Събрахме се пет български семейства да празнуваме Нова година в Сингапур. И докато сме там, този човек е дошъл да се снима, но така е в новогодишната нощ – всеки се снима с всеки. Чак после разбрах от пресата за кого всъщност става въпрос" – така надве-натри Лъчо Танев съвсем наскоро разказа в предаването на Сашо Диков за срещата си с Дан Тан от 31 декември 2010 г. Тан години наред е сочен за глава на престъпния синдикат, ангажиран с уреждането на футболни мачове. Днес обаче някогашният бос на "черното"

виси с таксито си

пред луксозните хотели,

за да вози чужденци до летището.

"Престоят в затвора на практика извади Дан Тан от голямата игра. Сега е скромен шофьор и се дразни, ако някой го разпознае и започне да го разпитва за миналото. Нашенци обаче са се возили в таксито му и после са пуснали мълвата в града ни", разказва пред "24 часа - 168 истории" жител на Петрич, където са добре запознати с житието и битието на сингапуреца най-вече заради приятелството му с Костадин Хаджииванов, известен още като Коце Маца. Навремето петричкият бизнесмен също бе сочен за основен играч в далаверата с нелегалните футболни залози, макар че нито една институция по света не успя да го закове с неопровержими доказателства точно по тези обвинения.

За Тан Сеет Енг, известен повече като Дан Тан, събитията не се развиват в толкова благоприятна посока и той е обвинен, а след това и

осъден за уреждане

на футболни мачове

Интересното е, че началото на края на неговата престъпна империя е поставено малко след случайната му по думите на Лъчезар Танев среща с петте български семейства на новогодишния купон. Тогава заедно с Лъчо Танев и компания празнува и семейството на Борислав Михайлов. Именно президентът на БФС се оказва рамо до рамо с Дан Тан, когато всички се подреждат за снимката, която впоследствие ще предизвика буря от реакции на родна земя.

Участниците поне досега не са разказали весело ли е било тържеството, но след неговия край се подреждат други смущаващи на пръв поглед обстоятелства. Само две седмици след въпросната случайна среща навръх Нова година БФС подписва договор с фирма на Дан Тан за провеждането на приятелската среща между България и Естония. Мачът в турския курорт Анталия завършва 2:2, като и четирите гола падат от дузпи. Веднага след последния съдийски сигнал става ясно, че на въпросната среща са заложени почти 7 млн. долара в азиатски букмейкърски къщи.

ФИФА се заема със случая и след кратко разследване нарежда резултатът от въпросната среща да бъде анулиран. От световната футболна централа обаче оневиняват изцяло футболните федерации на България и Естония и хвърлят цялата вина за компрометирането на мача върху реферите.

Години по-късно снимката от сингапурския ресторант излиза на бял свят, но Борислав Михайлов напомня на своите врагове, че ФИФА е свалила подозренията си от БФС, а скандалният двубой е влязъл в учебниците как един резултат може да бъде нагласен и без знанието на главните действащи лица. Обясненията на подалия наскоро оставка шеф на БФС не успокоиха духовете у нас и той многократно бе атакуван по тази тема от Димитър Бербатов в продължаващата и до днес битка

кой да управлява

българския футбол

За Дан Тан скандалният мач също носи куп проблеми в допълнение към добрата парична печалба. След раздухването на случая в средата на 2011 г. партньорските служби по света най-сетне се активизират и тръгват по следите му. Трябва да се отбележи, че разследването и доказването на подобен вид престъпления е изключително трудна работа. Просто всички участници в схемата получават щедра награда за труда си и след това нямат никакъв интерес да разказват подробности кой с кого се е разбирал за броя на дузпите, картоните и дори ъгловите удари още преди да е даден първият съдийски сигнал. Може би и заради това българската прокуратура така и не постигна никакви значими успехи в това направление и поне според статистиката на осъдените – нашето първенство е едно от най-чистите в света.

На други места по света обаче прокурорите се оказват по-работоспособни и успяват да ударят право в сърцето престъпния синдикат на Дан Тан. Много скоро след провеждането на зле скалъпеното представление с участието на българския национален отбор е стартирана "операция Вето", по време на която са проучени

стотици съмнителни

футболни двубои

Разследващите тогава твърдят, че царят на "черното" тото е участвал в манипулирането на над 400 мача от евротурнирите. Уреждани са дори световни квалификации.

Разплитането на престъпната схема става възможно благодарение на показанията на Уилсън Радж Перумал, който преди това е сочен за дясна ръка на Дан Тан. Притиснат от ченгетата,

сингапурецът

се съгласява да говори

с условието, че ще получи статут на защитен свидетел. Неговите показания се оказват достатъчни да бъдат арестувани десетки лица, сред които и техният началник.

В крайна сметка Дан Тан ту влиза, ту излиза от ареста, но общият му престой зад решетките възлиза на почти 6 години. Това е твърде дълъг период за толкова динамичен бизнес и в крайна сметка сингапурецът не успява да се задържи на гребена на вълната. За известно време той потъва в анонимност и ето че един прекрасен ден съвсем случайно качва в таксито си българи, които

го разпознават. Някогашният бос обаче се прави на ударен и отказва да признае за миналото си. А то, както вече стана ясно, е изпълнено с превратности.

Запознати с

житието и битието на царя

на "черното" тото

не изключват възможността таксиметровите услуги да са само параван за далеч по-доходоносните дейности на комбинативния бизнесмен. Завръщането му като лидер на световния престъпен синдикат обаче изглежда почти невъзможно, при положение че беше осветен от полицейските прожектори и вече е следен на всяка крачка. Ако пък вие имате път до Сингапур, се вгледайте в шофьора, който ви вози. Нищо чудно да попаднете на човека, който не чак толкова отдавна въртеше бизнес за стотици милиони долари.