Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през настоящата и идната година
СНИМКА: Pixabay
ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през настоящата и идната година СНИМКА: Pixabay
  • 100 млрд. долара годишно и две ключови технологии попариха надеждите на Кремъл и на шейховете, че войната в Газа ще изстреля цената на черното злато в небесата

  • Успешният термоядрен синтез в САЩ и малките модулни реактори са гаранция, че изобилна и чиста енергия ще има

Намаляващата цена на петрола се оказа истински кошмар за арабските шейхове и принцове, които на срещата на върха за климата в Дубай направиха максимума да отложат края на тази ера. Но в Кремъл са още по-стресирани, защото приходите от енергоносителите са основно перо в изтъняващия бюджет на Русия.

Както в Москва, така и в богатите на черно злато държави

разчитаха, че цената  му в края на годината ще поеме плавно нагоре

заради конфликта в Газа, но настъпващата рецесия, стотиците милиарди, обявени в Дубай за чисти технологии, и бурното развитие на няколко революционни иновации попариха по неописуем начин надеждите им.

Началото на края бе обявено преди дни, когато представители на близо 200 държави постигнаха споразумение на срещата на върха за климата COP28 да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, за да предотвратят най-лошия сценарий за изменението на климата. Изнесоха се безпрецедентни данни за състоянието на планетата и че тази година озоновата дупка е била рекордна - не само като дълбочина, а и като площ. Затова бе решено всяка година да се заделят по 100 млрд. долара за нови технологии, които да прекратят ерата на замърсяващите горива - основно петрол и въглища.

Но заедно с това се разви още един сюжет, който сбъдна мечтата на поколения учени. Екип от Националната лаборатория на САЩ "Лорънс Ливърмор" проведе сензационен експеримент, с който стана ясно, че краят на черното злато е необратим.

През миналата година тези специалисти в Калифорния бяха първите, които успяха да произведат реакция на ядрен синтез, при която бе освободена повече енергия от използваната за стартирането на процеса. През декември 2022 г. светът остана със смесени чувства, тъй като за да се задвижи процесът, бяха вложени 2 мегаджаула, а в резултат бяха получени 3,15.

Добро постижение, но без wow ефект

Тази година обаче в "Ливърмор" бяха безапелационни и надминаха всички очаквания - вложените 2 мегаджаула генерираха 3,88 мегаджаула, или почти два пъти повече. През есента този пробив бе повторен още два пъти, което доказа, че не е плод на случайност. Оттук нататък, ако термоядреният синтез бъде усъвършенстван, той ще предостави на света почти неограничен източник на чиста енергия.

Досега именно "запалването" или стартирането на процеса бе големият препъни камък,

но след три успешни пуска щатските учени вече са една стъпка пред всички останали, доказвайки, че технологията работи и ще е повече от рентабилна. 

Владимир Путин Снимка: Pixabay
Владимир Путин Снимка: Pixabay

Вече няколко десетилетия различни екипи опитват да използват тази енергия, имитирайки процесите, които протичат в Слънцето, но досега все нещо им убягваше. Причината е, че самата технология е сложна; необходимо е да се постигне "синтезиране" на два или повече атома в по-тежък, за да се образува по-плътен, освобождаващ неописуеми количества енергия поток. Сега след като вече е ясно как става това, идва ред на следващото предизвикателство - как да се направи процесът устойчив, за да се увеличи максимално енергията, която може да бъде получена. Именно затова на срещата на върха за климата в Дубай пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери обяви международен план за набиране на средства за скоростно развитие на тази технология, за да може светът по-бързо да преодолее климатичната криза и глобалното затопляне. Както е известно, когато дадена разработка получи "финансов тласък", времето за реализацията й рязко се съкращава. Но в случая няма да е необходимо това да се прави от нулата, защото във Франция вече е пред завършване проектът ITER, който ще осигурява

термоядрения синтез за Европа,

в Япония също има работеща технология, както и в Китай, но там успешните опити се броят на пръсти.

Това бе липсващата част в уравнението как бурно да се премине към автомобили на ток. Очевидно е, че тази мечта е постижима само при изобилна електроенергия на разумна цена.

Именно затова в Дубай прозвуча чаканата отдавна прогноза - че ако се ускори навлизането на коли на ток,

много скоро ще има спад в потреблението на горива с около 70%

Тоест в дългосрочен план петролните барони и олигарси, колкото и да тестват по-високи цени на горивата, най-вероятно опитите им ще са неуспешни.

Но термоядреният синтез съвсем няма да е единственият източник на чиста енергия през следващите години - на срещата на върха за климата COP 28 стана ясно, че растящите нужди от ток за електрическите коли ще бъдат покрити и от друг набиращ сила източник. Който впрочем може да изтласка в небитието и най-замърсяващите централи.

Полша, доскоро известна като най-големия поддръжник на въглищните централи, изненада света в Дубай, обявявайки, че

стартира изграждането на 24 нови малки модулни реактора,

за да намали потреблението на изкопаеми горива. Там полският кабинет обяви курс към нов тип ядрена енергия, за да се справи с предизвикателствата, свързани с изменението на климата, и същевременно страната да разполага с необходимата й енергия.

Заедно с това бяха обявени шестте града, където ще се разположат първите малки реактори през следващите 6 години.

За целта Варшава е избрала разработката на "Дженерал илектрик" и "Хитачи" - GE Hitachi BWRX-300, която премина успешно тестовете и площадките вече се лицензират в Канада, като процесът предстои да стартира в Естония и Швеция.

Този тип реактори работят с кипяща вода, като се използва обикновена лека вода за охлаждане на ядрения модул. Но за разлика от конвенционалните централи, при тази технология тя се движи в активната зона на принципа на естествената циркулация. Именно затова тези модули имат много по-добра защита от сегашните, защото тя е пасивна.

В смисъл, че не е необходимо както при конвенционалните атомни централи да се осигурява активно охлаждане на горивото с електрически помпи.

При малките модулни реактори този недостатък е решен, без да е необходима никаква намеса, защото охлаждането е вградено в тях и благодарение на това те са едновременно многократно по-безопасни и икономични.

Първите миницентрали ще заработят в Канада, където в района на Онтарио ще бъдат монтирани десетина модулни реактора. След това други ще бъдат разположени около Саскачеван.

В Европа Швеция първа подписа меморандум за доставката им, а

в Естония модулите ще започнат да генерират енергия до 2029 г.

След 6 години ще работят и 24-те в Полша.

От тази гледна точка, вече едното неизвестно в уравнението с нарастващия брой автомобили на ток вече е ясно - чиста електроенергия ще има, тя ще е достатъчна и ще е на поносима цена. Сега остава другата част - да се намери технология за

по-щадящи за околната среда батерии,

но вече има няколко пробива в тази насока, въпрос на време е да разберем към коя ще се ориентира автомобилната индустрия. Всичко това са основателни причини петролните барони и олигарси да разберат, че тази ера приключва - дори през следващите години да тестват по-високи цени на горивата, възможностите ще са все по-ограничени.

Искат или не, светът е на прага на революционни промени - развитите държави се отказват от замърсяващите горива, инвестирайки все повече в иновативни технологии за генериране на чиста енергия.

ИНТЕРВЮ 

Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт: 

Търсенето не е достатъчно, глобалната икономика се забавя

- Г-н Стайков, на какво се дължи аномалията с ниската цена на петрола?

- Няма достатъчно търсене, защото се забавя глобалната икономика. Имаше прогнози, че през първата половина на тази година цените ще са стабилни, а през втората може да има увеличаване заради разминаване между търсенето и предлагането. Но не стана така, минаха няколко "рунда" с ограничаване на производството от страна на ОПЕК и Русия, но това намаляване на добива бе компенсирано от по-високите добиви в САЩ. Успоредно с това се оказа, че търсенето в развитите страни не е такова, каквото се очакваше.

- Някои страни от ЕС вече официално са в рецесия.

- Едни са в рецесия, при други има забавяне. Китай се представя слабо и там показателите са разочароващи. Всичко това е един комплекс и догодина ситуацията няма да е по-различна. Разбира се, ако няма някакъв по-сериозен шок.

- Защо доскоро всички калкулираха огромен ръст в цените на петрола?

- Цените на петрола и газа скочиха през октомври заради конфликта в Близкия изток. Но не защото страните там са големи доставчици, а защото не се знаеше дали военните действия ще ескалират, дали в тях няма да се включат и други страни износители. Бързо стана ясно, че първоначалните страхове не се оправдаха.

- А тези атаки на кораби в Червено море не влияят ли?

- Те са фактор, но ефектът е с ограничено влияние. Нещо като смущение, в смисъл, че не е нещо сериозно, защото се намират алтернативни пътища. Разбира се, те биха могли да оскъпят транспорта, но в момента тече процес на "претегляне" и тъй като е ясно, че догодина икономическата активност ще е по-ниска по ред причини, това означава, че и търсенето ще е занижено, като заедно с това върви процес на по-добро попълване на петролните запаси в САЩ.

- Тези дни четох, че там се активизира добивът не само на петрол, а и на газ - има протести, но там те не могат да повлияят на процеса.

- САЩ се превърнаха във водещ играч на пазара на енергоносители. От друга страна, ЕС инвестира в терминали за втечняване, в Азия това е традиционен похват. Полагат се усилия и е нормално този пазар да се развива, благодарение на което напрежението на газовите пазари намалява. Никой не очакваше цени от 35 - 38 долара за мегаватчас.