Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само 12% от българите живеят в големи имоти, дори и да са собствени жилища.
Само 12% от българите живеят в големи имоти, дори и да са собствени жилища.

Поскъпването на имотите в България постепенно затихва и през третото тримесечие то е сведено само до 2,7% на тримесечна база и 9,2% на годишна.

Само допреди 5-6 месеца годишното поскъпване на жилищата у нас се движеше между 10 и 15% и

бе сред най-високите в Евросъюза

Независимо от намаляващия темп на ръста обаче България продължава упорито да е в топ 5 на европейските пазари с най-високо покачване на цените. Данните за третото тримесечие все още не са публикувани за всички страни членки, но и от наличните се вижда, че по-висок ръст на имотите има само в Хърватия, Литва и Исландия.

Дори в Португалия, където се наложи правителството да взема спешни мерки за обуздаване на поскъпването на жилищата, годишният ръст на цените е по-нисък, отколкото у нас.

В два от големите градове с над 120 хиляди души население през третото тримесечие

има намаление на цените в сравнение с предходните три месеца

Това са Пловдив, където цените са паднали с 2,9%, и Стара Загора, където намалението е с 2,3%.

В същото време обаче в Русе има ръст от 8,6% на цените на жилищата. В този град има сравнително малко сделки и статистиката дори не публикува данни за покупко-продажба на новопостроени жилища, тъй като стойностите са с много ниска точност. На годишна база в Русе се отчита поскъпване на имотите с 20%, което е най-големият ръст от всичките шест големи града. В столицата например годишният ръст на цените е 7%, а във Варна и Бургас - съответно 16,2 и 15,6%.

Прогнозата за догодина на една от големите агенции за недвижими имоти в страната - “Имотека”, гласи, че

цените ще продължат да се покачват,

но само за качествените имоти. “Възможно е те да нараснат, но плавно - с между 2 и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината”, каза изпълнителният директор Явор Пейчев.

Една от причините за продължаващото оживление на имотния пазар у нас през годината беше, че очакваното нарастване на лихвите по ипотечните кредити почти не се случи.

“Очакванията за ръст на лихвите прави купувачите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Дори да се случи покачване на лихвите, то ще е плавно и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще се отрази най-вече в ниския ценови сегмент и продавачите на такива жилища вероятно ще трябва да направят известен компромис с цената”, каза още Пейчев.

На пазара на наеми средната цена на сделка през 2023 г. е била около 550 евро, като това важи за най-големите градове. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали в столицата например са “Младост”, центърът, “Овча купел”, “Манастирски ливади”. Очакванията са

през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си

в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.

От данните на НСИ се вижда, че през третото тримесечие има и спад в броя на сделките за жилища. Те са намалели с 8,7% на годишна база за цялата страна, като по-голям е спадът на сделките с новопостроени жилища, отколкото със съществуващи.

Спад има и във всичките шест големи града у нас, като той е най-малък в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна достига 12,2 на сто. В Русе продажбите намаляват с 22% спрямо година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на сто.

Данните на Агенцията по вписванията през 2023 г.

показаха 30% и повече спад на броя на сделките

през различните тримесечия, но там се отчитат не само жилищата а всички имотни сделки, включително за промишлени, търговски или офис помещения и сгради.