Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мястото на убийството на Габриел Стоянов е отрупано с цветя и бележки с прощални съобщения от негови близки.
Мястото на убийството на Габриел Стоянов е отрупано с цветя и бележки с прощални съобщения от негови близки.

Централният наказателен съд в Лондон е издал доживотни присъди на убийците на българския студент Габриел Стоянов, съобщи неговата майка Марияна Петрова. 21-годишният сънародник почина миналия ноември, след като бе нападнат с нож на лондонската улица „Бромли роуд", докато се прибира към къщи късно вечерта.

18-годишния Алфи Кибъл и 17-годишното момче, намушкало Стоянов, са получили доживотни присъди, които могат да обжалват след най-малко 14 г. и девет месеца затвор. Името на 17-годишното момче не може да бъде съобщено, тъй като е непълнолетен, както и на третия участвал в нападението, който бе осъден на 6 години и 8 месеца затвор.

Стоянов се засича в автобус с нападателите си, които в този момент са на 14,16 и 17 години. Между тях възниква разправия, след което българинът слиза, а тримата продължават да се возят още две спирки. Стоянов и приятелят му, с кого е бил, влизат в заведение за бързо хранене, а нападателите отиват в дома на единия от тях и вземат бутилка, верига за мотор и нож. Въоръжени с тези предмети, те причакват българина на излизане от заведението и го атакуват.

Представени по време на процеса записи от улични камери показват, че студентът леко се стъписва, когато ги вижда, но продължава да върви към дома си. Първоначално е атакуван с бутилка от най-малкия, след това с верига – от най-големия и накраят третото момче му нанася фатален удар с нож в гърдите. Тримата избягват, а Стоянов умира на следващия ден в болница.