Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНФОГРАФИКА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА

Двутонен железен шнур минава през кухата фигура на Альоша в Пловдив за 500-ватовата крушка на върха. На темето на войника е прикрепена гръмоотводна тел. Главата тежи 7 тона, а автоматът - 2.

180 общо са паметниците на червеноармейците от Втората световна война в България. Два са демонтирани след 1989 г. - в Плевен и Ямбол. До Коледа ще бъде премахнат и този в центъра на София.

10 000 тона бетон и 1000 тона арматурно желязо са употребени при строителството на Паметника на българо-съветската дружба във Варна. Той е висок 27 метра. 4 бутилки пропан-бутан са били необходими на денонощие за поддържане на вечния огън в бронзов куб в средата.

Няма официални данни колко съветски войници са загинали в България. "Дойче Веле" намира твърдения, че са погребани 1089 души. Повечето са паднали в битки в Югославия или са умрели от стари рани в български болници.

На паметника на Съветската армия в Бургас, наричан от местните "Альошата", никъде не пише на кого е посветен. Той е висок 18 метра.

Фигурата на войника в паметника в Добрич е била около 1,8 метра през 1949 г., но е подменена с двойно по-голяма през 1977 г. Той е един от първите такива. Оригиналната фигура днес е в с. Кардам.

В Бяла Слатина монументът е различен от другите - той е във вид на перка и символизира загиналите съветски летци във Втората световна война. Разположен е на най-високия хълм.

Двамата подводничари, на които е издигнат паметник в Созопол, се опитали освободят подводница от стоманено въже, вързано за мина, което се е намотало около винта на плавателния съд. Загинали са през 1941 г. край нос Емине.