Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от най-големите египетски загадки е на път да бъде разплетена. Ново проучване разкри "оригиналната история" зад създаването на Сфинкса в Гиза.

До момента се смяташе, че внушителния лъв с човешка глава е изрязан от древните египтяни от безформена варовикова скала. Учени от Нюйоркския университет обаче оборват тази теза и твърдят, че зад формата на огромната фигура стои Майката природа.

"В изкуствено създадена от нас среда повторихме природните условия в района отпреди 4500 години. Открихме, че характерните за епохата въздушни потоци около масивната скала са оформили силуета на най-разпознаваемата днес статуя от древността", пишат те в проучването си.

Лейф Ристроф - доцент в Нюйоркския университет и старши автор на публикацията, заключава, че подобни образувания могат да възникнат в резултат на ерозия.

"Нашите лабораторни експерименти показаха, че форми като тази на Сфинкса всъщност могат да произлязат от материали, които са ерозирани от бързи въздушни потоци. Тоест първоначално скалата е била форма с плосък връх. Египтяните са забелязали това, познавали са всички естествени процеси и това им е позволило изградените от тях островърхи каменни структури да издържат през вековете."

Според специалистите, ако древните хора бяха построили паметниците си във формата на куб или паралелепипед, те щяха отдавна да бъдат заличени от опустошенията на стихиите.