Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Иванов-старши (вляво) и синът му дойдоха в съда под конвой.
Иван Иванов-старши (вляво) и синът му дойдоха в съда под конвой.
  • Вноската от 62 500 лв. била еднократна с обещание да има финансиране и за следващата година

Показанията на двама свидетели от федерацията - президент и член на управителния съвет, както и белязани банкноти, намерени у Иван Иванов, уличават в корупция главния експерт в Министреството на младежда и спорта и баща му, който е национален треньор на отбора по вдигане на тежести.

Това стана ясно в понеделник в Софийския градски съд, който остави в ареста държавния служител и реши да освободи с гаранция от 5 хил. лв. баща му. Определението не е окончателно и може да се обжалва в Апелативния съд на 28 декември. Догогава двамата ще останат в ареста. Иванов-старши е и член на управителния съвет на федерацията, от която тръгва скандалът с подкупа. Президент от април тази година е Ариф Маджид - човекът, който е

подал сигнал, че го изнудват за пари

Тогава в управата на организацията влиза и другият свидетел срещу Иванови - Марин Милашки.

През октомври стана ясно, че федерацията ще организира европейското първенство по щанги, което ще се проведе през февруари 2024 г. в зала “Арена София” в столицата.

Министерството на спорта е одобрило и финансиране от 1,25 млн. лв. на федерацията за тази цел. След това експертът в дирекция “Спорт за високи постижения” в министерството започнал да иска 5% от отпуснатата сума. Правил го с постоянство и упоритост както пред президента Ариф Маджид, така и пред члена на управителния съвет Марин Милашки, посочи съдът в определението си. Иванов-младши твърдял, че ако Маджид не плати, в бъдеще ще има проблем с финансирането на федерацията и през следващата година пари няма да има. Това пък щяло да доведе до недостатъчна подготовка на щангистите.

В убеждаването на президента на федерацията се включил и бащата на Иванов, който е треньор на националите. Милашки разказал в показанията си как след кандидатстването за европейското първенство и финансирането колегата му и треньор провел разговор с Ариф Маджид. Казал, че трябва да се върнат 5% от сумата, или 62 500 лв. - точко колкото са намерени при обиска у Иванов-младши.

Милашки бил против тази схема. Треньорът

Иванов твърдял, че парите са за шефа на дирекция

“Спорт за високи постижения”, където експерт е синът му. Убеждавал Маджид, че плащането ще е еднократно.

Президентът на федерацията решил да даде парите, но първо отишъл в Комисията за противодействие на корупцията. Там белязали пачките. На 11 декември е имало среща между Маджид и Иванов-старши, за да уговорят предаването на сумата. В петък това се случило на задната седалка в колата на президента на федерацията. Той подавал пачките на Иванов-младши, който ги тъпчел в торбичка. Малко по-късно е задържан при акцията на Комисията за противодействие на корупцията и Софийската градска прокуратура. 

Ариф Маджид (вдясно) с министъра на спорта Димитър Илиев през октомври, когато стана ясно, че европейското първенство ще е в София.
Ариф Маджид (вдясно) с министъра на спорта Димитър Илиев през октомври, когато стана ясно, че европейското първенство ще е в София.

“40 години съм дал от живота си за спорта. Това е подготвено, за да ме омаскарят”, каза Иван Иванов пред съда, като помоли да го пуснат от ареста.

Според адвоката му Костадин Костадинов има разминавания в показанията на свидетелите и не е ясно на кого е трябвало да бъдат дадени парите. Според него сумата има друг произход, но не посочи какъв.

За да подкрепят треньора си, в съдебната зала дойдоха състезателите от националния отбор, както и роднини на задържаните. Баща и син Иванови бяха отведени обратно в ареста.

Чиновникът с пачките е уволнен, проверяват парите на федерациите

Спортният министър Димитър Илиев започва срещи с други институции за по-качествена проверка на финансирането на федерациите след скандала с подкупа в щангите, обяви той в понеделник.

Иван Иванов-син вече е уволнен от министерството с негова заповед. Министърът каза, че е имал само една среща с олимпийския шампион Иванов-баща. Тя била при посещението на делегация на европейската федерация за предстоящото европейско първенство в София. На нея говорили за заплатите на треньорите.

През 2023 г. федерацията по волейбол например получи 586 хил. лв. за европейското първенство за мъже. Тази за художествената гимнастика взе 573 хил. лв. за Световната купа, а федерацията по таекуондо - 450 хил. лв. за европейско първенство и още 326 хил. лв. за друг турнир.

Защитата на проектите е пред комисия, назначена от спортния министър. Становище се взема от дирекциите, сред които е и тази, където е работил Иванов-младши.

Финансирането на федерациите интересува уволнения експерт от години. Така например той публикува във фейсбук профила си разкрития на служебния министър на спорта Весела Лечева, която направи проверка за времето, когато спорта се управляваше от Радостин Василев. В публикациите му пише за 1,5 млн. лв., с които Василев ощетил федерацията по художествена гимнастика, която оставил и без зала. Лечева дори сезира прокуратурата за 5 млн. лв., раздадени по проекти за младежки дейности. Става дума за 38 договора, подписани от Радостин Василев. И при Весела Лечева започна проверка за парите на федерациите. Иван Иванов е известен с острия си тон към бившия спортен министър Радостин Василев, когото критикуваше, че не се интересува от спорта и не разбира от тази материя. Според Иванов-младши настоящият независим депутат привиквал подчинените си и ги заплашвал с разследвания, ако не напуснат.