Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков Снимка: Румяна Тонева
Николай Денков Снимка: Румяна Тонева

“Паметникът на Съветската армия има пропагандна, но не и културна стойност. Той е издигнат тогава, когато България е изпуснала шанса си да бъде демократична държава и е била окупирана от руската армия.” Така премиерът акад. Николай Денков коментира демонтажа на монумента, който започна.

“Като учен често ми се налагаше да ходя до Ректората на Софийския университет. Минавах покрай този паметник и какво виждам - един войник с автомат, който гледа към университета. Това е асоциация, която от много години ме тормози, и сега се чувствам разтоварен от това нещо”, разказа премиерът пред Нова тв. Той увери и че демонтажът се прави по технологични правила, а решението за премахването му е законно.

“Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне (на паметника от министерството към областната управа - б.а.). Дали това важи за този паметник - очаквам областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление”, каза още той.

Преди дни Мая Манолова, БСП и “Възраждане” сезираха съда с мотива, че демонтажът е незаконен, и настояха да се направи референдум за това дали паметникът да се маха. “Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място - в музея”, коментира Денков.