Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадиев предложи брак на дългогодишната си приятелка Ивелина Чоева на Бъдни вечер миналата година. Снимка Инстаграм/Александър Кадиев
Кадиев предложи брак на дългогодишната си приятелка Ивелина Чоева на Бъдни вечер миналата година. Снимка Инстаграм/Александър Кадиев
  • Малкото Евро, както го наричат, ще води поне две предавания по Би Ти Ви
  • Напролет прави съвместен спектакъл с майка си – "Катерина Евро и още нещо"

Кой да знае, че Александър Кадиев ще се завърне в Би Ти Ви!

Миналото лято напусна “Преди обед”, воден от желание да се посвети на ролите си в театъра, да осъществи лични и творчески планове и най-вече - да се отърве от ранното ставане. Неговото ведро екранно присъствие остави носталгична следа в ефира, но кой да знае, че само половин година след трогателната раздяла с колегите и зрителите на обедния блок, обаятелният актьор отново ще подпише договор, и то със същата телевизия? И кой да знае, че новото му шоу ще се казва “Кой да знае?”.

Според официалната информация, която медията разпространи тази седмица, става дума за нестандартно състезание, адаптация на британско предаване. От 1 януари ще се излъчва всяка делнична вечер в праймтайма от 20,00 часа. Традиционно Кадиев е и хост на “България търси талант”, така че е логично и напълно оправдано да се направи прогнозата, че през настъпващата 2024-а му е писан висок рейтинг и ще води най-малко два формата по Би Ти Ви (а защо не и три?).

Но не само професионалната кариера на Сашко, както го наричат близките му, е във върхова позиция тези дни. На финала на отиващата си година той поднася още една гръмка новина, най-радостна и трепетна от всички - двамата с дългогодишната му приятелка, модела Ивелина Чоева, планират да вдигнат сватба, щом времето пак се постопли.

Всъщност актьорът ѝ предлага сърцето си още на Бъдни вечер миналата година. Инстаграм пази видео от този паметен момент, старателно заснето от актьора: виждаме дневната на уютния им дом, проблясва елха, около масата седят младата му любима, майка ѝ Мария и нейният съпруг Стоян. Чуваме познатия глас на актьора, притихнал от вълнение, и мигом се усещат бушуващите в душата му чувства на фона на тихата и свята нощ. Възкликва: “Любовта би могла да бъде вечна, представяте ли си?”.

В кулминационния момент пада на колене пред Ива, поднасяйки пръстен с думите: “Любов моя, ще се омъжиш ли за мен? Понеже много те обичам, искам завинаги да сме заедно в този живот!”. После се обръща някак плахо към онемялата ѝ майка с думите: “Даваш ли ми ръката на това красиво момиче?”. Накрая всички щастливо се прегръщат, смеят се и се целуват.

Който е пропуснал тази сцена, да я гледа, тя е съвременна класика в риалити романтиката, трогваща с неподправена искреност.

От онзи момент до днес годениците живеят заедно, както се казва, на семейни начала. Вземат си малко къдраво кученце с благ характер и преобладаващо пуделски профил, работят, забавляват се, пътуват по света, придружавани понякога от малката Кати, неговата сладка дъщеря, кръстена на известната му майка - актрисата Катерина Евро.

Актьорът с дъщеря си Кати, кръстена на баба си Катето Евро
Актьорът с дъщеря си Кати, кръстена на баба си Катето Евро

През 2023-а Кадиев продължава да играе в театъра, гастролирайки в България и в чужбина, впуска се активно в рекламния бизнес онлайн, участва и в подкаста The Career Show, където разговаря с предприемачи и всякакви успешни хора, започнали възхода си от нулата.

Питам го онзи ден:

Сашко, какво да напиша за теб?

А той:

Пиши, че съм геймър!

Не се шегува!

Геймърството е второто му

аз, повече от хоби, по-скоро

мания или душевен еликсир

От малък е луд по игрите и конзолите. В дома на Катето Евро още се разказва как по време на една лятна ваканция Сашко се затваря в стаята си за дълго, никой не помни точно колко дни. Седи пред компютъра, играе в мрежа и нищо не е в състояние да го примами навън. Когато най-сетне излиза на светло, заварва приятелите на майка си да похапват от прословутите ѝ вкусни гозби. Вместо да възкликне радостно при появата му и да го разцелува, както обикновено, веселата компания, която го познава от невръстно хлапе, зяпва от почуда. Младежът е брадясал, косата му е дълга и стърчи навсякъде, като на Джими Хендрикс, почти пещерен човек е.

Сашо Кадиев от малък е луд по игрите и конзолите.
Сашо Кадиев от малък е луд по игрите и конзолите.

С времето обаче страстта му към игрите става заразителна дори за приятелите на Катето – все известни творчески личности. Веднъж например те прекарват цяла вечер в стаята му, където играят до припадък виртуален тенис.

Вече е студент в НАТФИЗ, учи актьорско майсторство в класа на Стефан Данаилов, когато чува близка приятелка на майка му, бременна в шестия месец, да се оплаква, че се налага да лежи и умира по цял ден от скука.

Сашко веднага ѝ предоставя развлечение, въвеждайки я във вълшебния свят на приключенските куестове. Тя толкова се запалва, че започва да му пише тревожни съобщения, принуждавайки го да излиза от час, само за да го пита как да премине някакво инфарктно ниво на играта.

Ако останете с впечатлението, че Сашо Кадиев е обсебен компютърен маниак, ще сгрешите – той е изключително социално активен човек, пълен с приятели, вечно забързан към някое приключение. А чувството му за хумор е атракция не само по телевизията, неотразим е и в цивилния живот. Всички неизменно го обичат, независимо че вечно закъснява и си тръгва внезапно.

Сещаш ли се за нещо, - питам отново, - което хората не знаят за теб?

- Да. Аз съм единственият българин, излязъл от еврозоната.

Самоиронията е едно от обезоръжаващо привлекателните му качества, а особено забавно е заиграването с фамилията на майка му.

“Викат ми малкото Евро!”, казва той, заливайки се от смях.

За хората, които познават семейството му отдавна, няма съмнение, че този строен и обаятелен млад мъж е хармонично съчетание между вродената и неподражаема артистичност на Катето и увлекателното ерудирано сладкодумие на покойния му баща Георги Кадиев.

Днес невероятният синхрон между майка и син, преливащата им енергия и отдаденост могат да се видят на живо на театралната сцена във великолепната комедия “Горката Франция”. Двамата участват в постановката на режисьора Богдан Петканин, която вече много години не слиза от афиша и се играе пред пълни салони.

Сашо Кадиев с майка си Катето Евро. Двамата играят на една сцена в хитовата постановка “Горката Франция”.
Сашо Кадиев с майка си Катето Евро. Двамата играят на една сцена в хитовата постановка “Горката Франция”.

Неслучайно последната голяма новина, която актьорът разказа пред “24 часа” тези дни, е свързана с предстоящо творческо начинание с майка му. За тази пролет Кадиев и Евро готвят премиерата на своя съвместен спектакъл “Катерина Евро и още нещо”, създаден по едноименната биографична книга. Това е драматичната, разнолика, тъжна и весела история на една от най-магнетичните български актриси. Изключително нестандартен и вдъхновяващ моноспектакъл, в който Сашко играе ролите на няколко знакови личности в живота на своята майка, включително и самия себе си. Режисьор отново е Петканин.

Безспорните и самородни таланти като Александър Кадиев са редки находки във всяка култура и епоха. Диапазонът му е неограничен, превъплъщава се с лекота във всякакви образи, от Стратиев до Шекспир.

Ето какво разказва прочутият български режисьор и актьор Мариус Куркински в книгата “Катерина Евро и още нещо”, това вероятно е най-мъдрата и вълнуваща характеристика на двете стихии - “голямото” и “малкото” Евро:

“Ще разкажа една история, с която дълги години сме се смели и пак ще се смеем. Беше някъде в началото на новото хилядолетие, 2001-а май, лятото. Сашко, синът на Катето, тъкмо бе завършил гимназия и беше решил, че ще кандидатства в НАТФИЗ актьорско майсторство. Един ден се бяхме събрали с приятели на нейната тераса в Кокаляне, хвана ме неподготвен, заклещи ме и почна:

- Мариус, моля те да подготвиш Сашко за приемните изпити, моля те, моля те, моля те...

- Кате, как ти дойде на ум такова нещо? Никога не съм подготвял човек за НАТФИЗ, луда ли си? - отбранявах се аз.

Наистина ме изненада, не очаквах, че ще поиска точно това от мен. До този момент не бях преподавал, има си обучени хора, педагози. Изпитите са тежки, нужна е много работа, просто не смеех да поема толкова висока отговорност, и то баш пък пред нея.

- Ами, ако не влезе? Ако се провали? Тогава нали ще ме претрепеш!

- Няма, Мариус - кълнеше се тя, - косъм няма да падне от главата ти. Заклевам се в Кольо Близнака.

За всичко Катето се кълне в Кольо Близнака, но това е друга история. От този момент се започна яко навиване, молене, изнудване, причакване, нападане и натискане. Стана много смешно, както само тя може да го направи, зацикли…”

Следва подробно и забавно описание на щуротиите, които непримиримата майка измисля, за да придума своя верен стар приятел. В крайна сметка успява, кандидат-студентът започва да ходи на уроци при Куркински.

“Държа дебело да подчертая - продължава режисьорът, - че нито за миг не съжалявам. Даже съм благодарен на Катето, че ме нави, защото той наистина се превърна в един от най-добрите български млади актьори и влиятелни личности в обществото. Като телевизионен водещ според мен е човек, който възпитава тип мислене сред определени млади хора. Като актьор пък е изключително всеотдаен, в непрекъснато развитие, с много голям диапазон, на моменти има феноменално присъствие на сцената. Дори се шегувах с него, звънях му и виках: “Феномена търся!”.

Сашо Кадиев с майка си Катето Евро и бившата си приятелка Таня Тончева на първия учебен ден на малката Кати
Сашо Кадиев с майка си Катето Евро и бившата си приятелка Таня Тончева на първия учебен ден на малката Кати

Много важно е да отбележа също така, че Катето е най-добрият родител и майка, нищо не усещам от нейния характер в неговия, освен може би широтата на мисленето. Оставила го е да се развие сам, да се превърне в ново, друго същество, дала му е свобода - най-вярното, което човек може да направи за детето си.”

По време на 12-годишния си стаж в “Преди обед” Кадиев няколко пъти си навлича гнева на началниците в Би Ти Ви заради “небалансирани” коментари. Най-фрапантният случай е през февруари 2022-а, когато редовната програма е прекъсната заради протест на “Възраждане” срещу ковид мерките и зеления сертификат. Сашо и екранната му партньорка Деси Стоянова водят извънредното живо включване от площада пред Министерския съвет. Действащият тогава премиер Кирил Петков излиза да говори пред протестиращите, които шумно го освиркват.

Кадиев и Деси Стоянова в студиото на “Преди обед”. След 12 г. като водещ актьорът напусна предаването.
Кадиев и Деси Стоянова в студиото на “Преди обед”. След 12 г. като водещ актьорът напусна предаването.

Ситуацията е напрегната, всички са изнервени. Някой забравя да изключи микрофоните в студиото и зрителите чуват ясно гласът на Сашко да казва: Ама, айде бе, господин Петков! Говорете нещо, стига, да му е** майката…

Страшна пушилка се вдига, естествено, той се извинява за думите си: В живота и в работата понякога се случват грешки – важното е да се поучим от тях. И аз ще го направя!

В онези размирни дни мрежата превъзбудено жужи в очакване да уволнят скандалния водещ, но нищо подобно не се случва. Изпуснатата реплика не е пропита със злоба или политическа субективност, просто вопъл, какъвто всеки ден се изплъзва от устата на отделни граждани и цели трудови колективи. Нима телевизията не е отражение на живота ни?

Ето защо Александър Кадиев се завръща с едно, две или повече предавания. Зрителите обичат откровените личности, за подправени лицемери отдавна нямат лимит.

Сашо Кадиев и Даниел Петканов като водещи на “България търси талант”
Сашо Кадиев и Даниел Петканов като водещи на “България търси талант”