Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

"Лукойл" обяви, че обмисля да продаде бизнеса си в България. Това не е учудващо - по същия начин "Лукойл" продаде и рафинерията си в Италия когато беше забранен вносът на руски петрол. В България също наближава краят на вноса на руски петрол - дали през март или октомври, явно ще е през 2024 г.

В Италия също имаше заплахи, че ако спре руският петрол рафинерията ще спре и цените на горивата ще се вдигнат до небесата. Това не се случи. Нещо повече, в Италия правителството отговори на заплахите с контразаплахи - ако рафинерията спре, правителството незабавно ще поеме нейното управление. Подобно нещо направи и Германия с рафинерията на "Роснефт", който отказваше да премине на неруски петрол - и в момента тази рафинерия се управлява от германското правителство, което активно търси купувач. Опитите на руски петролни компании да изнудват европейски правителства удариха на камък.

Продажбата на бизнеса на "Лукойл" в България има няколко аспекта. От една страна, това е стратегически актив, важен за националната сигурност. Но още по-важно е, че бизнесът е вертикално интегриран, което препятства конкуренцията на пазара на горива. В един и същи собственик са както рафинерията, така и почти всички складове на едро, така и доста бензиностанции.

Не бива да се допуска тази вертикална интеграция да продължи, независимо кой е собственик. Като условие за разрешаване на сделката, е логично Комисията за защита на конкуренцията (или Парламентът) да наложи задължителни изисквания за продажба на поне 80% от складовете на едро и бензиностанциите (при това, складовете на едро не бива да са в един и същи собственик, а в поне няколко конкурентни фирми). По този начин вертикалната интеграция ще се премахне и пазарът на горива ще стане по-конкурентен.

От Фейсбук.