Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корабът "Руен" СНИМКА: СНИМКА: Цветомир Тънков
Корабът "Руен" СНИМКА: СНИМКА: Цветомир Тънков

На база на събраната до момента информация кораб „Руен“ е под контрола на похитителите, съобщиха от „Параходство Български морски флот“ (БМФ) АД. От там уточняват, че има основания да се смята, че към момента няма непосредствена заплаха за екипажа.

БМФ работи в тясно сътрудничество с всички международни организации и партньорски служби за гарантиране безопасността на хората на борда, допълват от компанията. И уточняват, че семействата на похитените моряци са информирани и фирмата поддържа комуникация с тях.

Сигналът за нападението от неизвестни лица над моторен кораб „Руен“ е получен на 14 декември. Инцидентът става на около 400 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен и на около 700 морски мили от бреговете на Сомалия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза по-рано днес пред журналисти в парламента, че на борда на кораба има осем българи, предаде БТА. 

Във връзка с инцидента с българския кораб „Руен“ премиерът Николай Денков заяви по-рано днес в Брюксел: „В момента има институции, които са ангажирани със случая. Трябва повече тишина, за да се осъществят преговорите“.

На борда на кораба има осем български моряци, девет от Мианмар и един анголски гражданин.