Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата на Ваня беше задържан след смъртта й
Бащата на Ваня беше задържан след смъртта й

"Дадохме й прякора "Усмивката"! Александър я вземаше от училище, тя казваше, че й е най-мил и не й се карал за нищо", казва приятелката й Цвета

Помагачите на убиеца - върл националист, учител по карате, фен на оръжията и маските

"Правихме социален експеримент за Деня на благодарността. Задачата на децата беше да напишат коя е личността, на която са най-благодарни в своя живот. Всяко едно от тях трябваше да посочи само по един човек. В писмото си Ваня прилежно написа: "На татко ми"."

4 дни преди да бъде отвлечена и убита в Северна Македония, 14-годишната Ваня Гьорчевска просълзява класната си ръководителка в училище, като й дава лист, на който е описала чувствата към баща си Александър. В него тя обяснява: "Той ми е най-близък и мил".

На 3 декември преподавателката й е шокирана, защото научава, че безжизненото тяло на Ваня е намерено в покрайнините на столицата. По-ужасяващото е, че според властите детето е похитено на излизане от дома си по поръчка на татко си заради пари, които майката взела от продажба на имот.

За първи път пред "24 часа - 168 истории" приятелката на убитата Цвета разказва подробности за последните й дни преди смъртта, както и за отношенията с баща , който днес е в ареста.

"Наричахме Ванчето с прякора "Усмивката" - спомня си Цвета. - Всички нейни съученици сме разстроени, но аз и още няколко момичета най-много, защото бяхме по-близки. Това, което знаех от нея за баща й, е, че се разбират и никога не са се карали. Той много пъти я вземаше от училище, а тя го чакаше да дойде. Проблеми между него и майка й не знам да е имало. Те се разведоха преди пет години, но по никакъв начин контактите им не са спирали. Чуваха се най-вече по повод на децата си - Ваня и сестра . Това ги свързваше и в името на децата си говореха. Доколко Ванчето е споделяла - тя се е виждала с всеки един от тях и не е била ограничавана в това си право. Веднъж ми каза, че Александър бил споделил, че тя е неговото сърчице.

Обърна се към мен с думите: "Сигурно ти звучи смешно, но честно да ти кажа, на мен ми стана мило". Аз тогава наистина се засмях, защото вече сме големи момичета, но и се зарадвах за нея, като я видях как се радва. Когато научих, че той е поръчал да я отвлекат, се разплаках, защото се сетих точно за този момент и нейните думи за него."

Цвета казва, че е правила опит да говори с майката на Ваня - Зорица, но жената била много разстроена. И до днес нямала идея защо е убита дъщеря й. Не можела да обясни и за какво са щели да бъдат парите, за които Александър щял да я изнудва след похищението на момичето.

"Сестрата на Ваня е болна - казва Цвета - Претърпя сърдечна операция, но повече не мога да ви кажа, защото близките на семейството са ни помолили да не изнасяме подробности. Дори криеха и каква точно е била операцията, но аз ви го споделих. Семейството има тежка съдба и въпреки това Ванчето грееше, докато нейният собствен баща не я угаси. Той реши да превърне Ваня в една звезда на небето. Така ли правиш, когато обичаш някого? Потресена съм."

Кои са мъжете, участвали в похищението и убийството на Гьорчевска?

Акцентът в бруталната история падна върху Люпчо Палевски, сочен за физическия извършител на ужасяващото престъпление. Той беше обявен за издирване и няколко дни по-късно арестуван в Турция. Палевски не е бил сам във фаталния ден, в който скрива тялото на девойката в чувал в Скопие. Помогнали са му още трима души - Велибор Манев, Влатко Кешишев и Боре Видевски, които пред полицията вече признаха за нападението.

"24 часа - 168 истории" направи проверка на всеки един от тях - с какво се занимават, семейни ли са, както и дали имат криминални прояви зад гърба си.

Единият от арестуваните членове на престъпната група Влатко Кешишев е върл националист. В социалните мрежи той се изявява като краен защитник на македонската страна. Не позволява на потребителите да пишат негативни коментари за родината му. Често се снима с тениски, върху които е изобразено знамето.

На 22 февруари 2016 г. Влатко е публикувал фото на карта, на която се вижда как територията на България е разграфена като част от Северна Македония. Нарисувана е с червен цвят и върху нея пише друго име.

"Само истински македонец би харесал това", добавя той в описанието на снимката, за да мотивира приятелите си да го подкрепят.

По-притеснително е, че Влатко има кадри, на които позира с оръжия. На един от тях държи в ръката си мачете и е с черна маска на главата, която покрива лицето му. Виждат се само очите и носът му.

Като краен националист се изявява и Велибор Манев. Дни преди да вземе участие в похищението на малката Ваня, той публикува във фейсбук: "Атлантизмът е болест, ЦИОНИСТ - вирус, Калегри (Ричард Куденхов Калерги - създателят на идеята за Европейския съюз - бел. ред.) е бащата на проблема ни, НАЦИОНАЛИЗМЪТ е ефективна противоотрова. Македонецът трябва да научи, че на предстоящите избори се налага да гласува за КАУЗА, а не за оферта. Офертите съществуват в бизнеса. Всички ние, македонците, сме ресурс за УПРАВЛЕНИЕ, а не за политика и благополучие. 33 години гласуване за обещания и оферти ни доведоха дотук - до никъде, до РОБСТВОТО. Сега е време да гласувате за първи път за кауза, за себе си, за македонците."

Според Манев "Народ, който не различава Фашизма от НАЦИЗМА, няма да има шанс да бъде СВОБОДЕН".

Обвиненият като помагач в похищението и убийството на Ваня е семеен и има голяма дъщеря.

В отвличането на момичето е замесен и Боре Видевски. Той е каратист и има школа по бойни изкуства. Властите го арестуват пред очите на учениците му, докато им преподава хватки от спорта.

От публикации в социалните мрежи на Видевски става ясно, че децата го обожават. Снимат се прегърнати с него, а в коментарите родителите им пишат, че той е най-добрият треньор, на когото са попадали.

"Ти си изключителен и синът ми те обича безусловно - пише една от майките. - Само ти успя да го мотивираш да се захване с това. Преди да те познава, той дори не мислеше за спорт. Препоръчвам на всички да запишат децата си при Боре. Много е коректен. Води редовни разговори с майките и бащите, за да ни държи в течение с развитието на малчуганите."

Заради бруталното убийство на девойката от дни насам в Македония се обсъжда промяна на законите НПО-та предлагат отделни точки да бъдат променени - като в Сърбия, където през 2019 г. парламентът премахна присъдата от 30 до 40 години затвор за най-тежките престъпления и въведе доживотен затвор. Той е предвиден за утежняващо убийство, изнасилване, нападение над малолетно дете, бременна жена и немощно лице.

Според алинеята, наречена "законът на Тиана", полицията вече не чака да минат 24 часа, а започва да търси изчезналото дете веднага след подаване на сигнал. Преди това властите бяха задължени да изчакат между 24 и 48 часа, преди да се активира процедурата по издирването.