Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Свиленски КАДЪР: bTV
Георги Свиленски КАДЪР: bTV

Да събаряш паметници в XXI век е фашизъм, варварщина и диващина. Вчера станахме свидетели на началото на завръщането на фашизма в България. Паметниците не се събарят. Всеки преценява на кой паметник да отиде и да остави цвете. Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски пред bTV. 

 Той призова гражданите да излязат на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия. По думите му действията на Областната управа са напълно незаконни. 

„Без нито един документ, обяснение и план за действие. Единственото, което са дали, е план за обезопасяване, тъй като падали плочи - нито къде ще отиде паметникът, нито къде ще бъде съхраняван, нито има ли средства за възстановяване. Вчера се случи началото на най-варварската акция в центъра на столицата, която се е случвала след събарянето на Мазволея. Поругава се един пореден паметник и те няма да спрат дотук. Те ще продължават с Цар Освободител, с Альоша и много други паметници“, допълни Свиленски.

 Георги Свиленски пострада по време на демонтирането на монумента вчера. По думите му служител на Областната управа е бутнал оградата върху него и още четирима депутати, а зам.-областен управител е осквернил паметта на загиналите войници. 

 „С бинтована ръка съм, но това не е важното. Ще мине за два-три дни. Важно е онази ръка, която вчера отсякоха с флекса – ръката на войника, който е освободил Европа. Зам.-областен управител, след като беше отрязана ръката на войника, си позволи да се снима като с ловен трофей, все едно е убил глиган. Той трябваше да бъде освободен от работа“, разказа Свиленски.

По думите министър-председателят Николай Денков не е знаел какво точно се случва с Паметника на Съветската армия.

 „Вчера бяхме при премиера – той не знаеше, че паметникът се реже. Той мислеше, че се демонтира и се мести. Докато преговаряме, служители на някаква фирма режат с флекс по най-вандалския начин с незаконни кранове. Режат с флекса и рушат държавността в България“, допълни депутатът от БСП.