Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За септември работилите по европейски регламенти у нас са 4019, от тях 1792 са от Пиринския край, взели са средно по 1596 лв.

Нова схема за измами с обезщетения за безработица е засечена в България. Тя е известна като "френската безработица". Заради нея най-заможните безработни живеят до Благоевград, показват данни на НОИ.

За септември средното парично обезщетение за безработица у нас е 659,04 лв., а за Благоевградска - 936,71 лв. Причината е, че половината от безработните в Пиринско

получават тавана на обезщетенията от около 1800 лв. на месец

Това са хора, завърнали се от чужбина, основно от Франция, които представят документи за последната работна заплата, която е около минималната - 1700 до 2000 евро, но пък им осигурява максимално обезщетение тук.

В Благоевградска област отдавна са открили как с малко работа в чужбина да се получават много високи обезщетения от трудовата борса у нас.

Стотици жители основно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Разлог, Белица, Якоруда и Петрич излизат на сезонна работа в страни от ЕС, след месец се връщат с документ за получено възнаграждение от по 1700-2000 евро и се регистрират в бюрата по труда като безработни по европейски регламенти.

Други пък са намерили начин да се сдобият с документи за месец работа, а са били няколко дни.

Заради високата заплата, която са получавали в чужбина макар и за кратко, тук стигат тавана от 85,71 лв. обезщетение на ден. То се изчислява като 60% от среднодневното възнаграждение, като се взема предвид доходът на човека при последната му работа.

Масово гурбетчиите ходят във Франция за бране на ябълки и грозде. Работят по месец или няколко дни, като получават обикновено по 11,5 евро на час до 35-ия час на седмица, след това ставката се вдига до 14,40 евро, показват обявите за набиране на работници.

Прави впечатление, че средномесечно от началото на годината в България има между 4000 и 5000 безработни, върнали се от чужбина, като почти половината от тях са в Благоевградска област.

За септември безработните по европейски регламенти са 4019, от които 1792 са в Пиринско и са получили средно по 1596 лв. обезщетение.

Следваща в класацията, но с далеч по-малко безработни гурбетчии е област Кърджали с 251 души, а трета са област Търговище с 234-ма.

За август броят безработни лица по европейски регламенти за страната е бил 4380, а за Благоевградско са 2003-ма, със средно получено обезщетение 1932,48 лв.

През юли в страната са били регистрирани 4818 върнали се от чужбина, от които 2173-ма са в Благоевградска област и са получили средно парично обезщетение 1764,76 лв.

Статистиката показва, че с 50% повече са жените,
работили в чужбина и върнали се у нас, от мъжете

Според справка на НОИ тази тенденция тръгва стремглаво нагоре от 2017 г. Тогава в страната е имало 3033 безработни по европейски регламенти, от които 476 са били в Благоевградска област.

И докато на други места у нас от тогава до сега няма сериозно увеличение на броя на такива хора, то в областта цифрата стига до максимума от 2192 за месец май 2023 г., което е половината от всички в страната.

В социалните мрежи е пълно с обяви за търсене на работници в чужбина.

"Работа във Франция за 2-3 седмици! Заплащане
11,52 на час! Издават се документи и за борса!",

"Районът на Анже - ябълки. Работи се на 11,52 евро (бруто). Документи за борсата", са част от обявите.
В социалните мрежи хора, преминали по няколко пъти през цикъла България - Франция - България, споделят опит:

"Ако си във Франция за 2 седмици да поработиш някъде, после си идваш с документи и получаваш борса", "Отивате за седмица или месец до Франция и си вземате максимума", "Има и такива, които ходят за по 4 дни и си вземат максималния размер възнаграждение, може да се променят неща, но до момента беше така", "Разбрах, че след края на годината ще е необходимо да работиш минимум 6 месеца, а не както е сега - няколко седмици, за да влезеш в бюрото по труда като безработен и да вземаш около 1800 лв. на месец. Вярно ли е това?",

"Затова е тоя наплив за седмица работа и година с 1800 лева на месец. Такава е оправията - едни работят като волове, а други 30 дена и накрая с тях взели повече от другите".

Това е част от коментарите в социалните мрежи.

От района на Гоце Делчев

всяка седмица тръгват бусове с работници за Франция,

които поемат обратно след 3-4 дни. Част от гурбетчиите остават за по-дълго време, но има и такива, които се връщат обратно буквално след дни.

Т. нар. френска безработица, станала модерна от няколко години, преди е била "английска безработица", докато Великобритания беше в ЕС, казват работодатели от Пиринско, които срещат все по-големи трудности в намирането на работна ръка.

"Не трудно, а почти невъзможно е да намерим работници. Не искат да работят за 1000 лв., след като си стоят вкъщи и получават по 1800 чисто. Много хора в Гоцеделчевско са минали поне по два пъти този цикъл от Франция до нашата трудова борса и обратно, след като им изтече срокът за получаване на обезщетение.

Даже има и такива, които въобще не стигат до Франция, а им оформят по някаква измамна схема документи. Това е от години", коментира Ирена Велковска, собственик на шивашка фабрика в с. Корница.

Казва, че тези, които все пак реално ходят да работят за кратко в чужбина, са си в правото тук да получат максималните обезщетения за безработица, защото такова е европейското законодателство и директивите, които и ние сме подписали, без да сме се сетили, че това е несправедливо и източва социалните фондове.

"От години алармираме, че нещо трябва да се промени, защото така се източват социалните системи

Къде е и справедливостта, щом хората тук работят години наред, внасят осигуровки и когато стигнат до бюрото по труда, получават много по-малки обезщетения от тези, които са били за по един месец в чужбина.

Така хората не са равнопоставени на пазара на труда. Държавата губи не само от изплащане на високите обезщетения, но и от пропуснати ползи, защото тези хора тук не работят, не внасят данък върху доходите, не внасят осигуровки", допълва Велковска.

В Гоцеделчевско шивашките цехове, в които преди години работеха жените, сега са полупразни.

"Цех за 100-200 работнички сега има по 30-ина и 1/3 от тях са в сивия сектор", казва Велковска.

Когато търсели работници, идвали безработни, които получават максимални обезщетения и

били съгласни да работят, но нелегално, без договори,

за да не си прекратят регистрацията в бюрата по труда и да загубят високия сигурен доход и да получават от две места доходи.

Така някои работодатели пък, притиснати от липсата на работници, били принудени да минат в сивия сектор и да наемат такива хора, плащайки им заплати в плик.
Трудности в намирането на персонал срещат и в туристическия сектор.

"От разговори с местните хотелиери и търговци разбирам, че те трудно намират работници за зимния сезон. Когато опитат да назначат персонал, хората масово отказват работа на трудов договор, защото са регистрирани на борсата и получават високо обезщетение.

Искат, ако може, да работят без всякакви документи, нелегално, за да получават от две места пари", коментира и зам.-кметът на Разлог Христо Зайков.

От НОИ в Смолян, където хванаха измама преди 2 г., сега искат проверка дали местна група реално е пътувала до Франция

"Може да искаш обезщетение, дори да си работил седмица-две в страна от ЕС на трудов договор и си съкратен от работа. Право дава Регламент 883/2004 г., който урежда координацията между различните осигурителни системи на държавите членки.

Това са хора, полагали труд в друга държава, но прибирайки се в България след прекратяване на трудовото и осигурителното правоотношение, искат заплащане от българския осигурител на дължимото обезщетение за безработица."  

Преди 2 г. хора, които трябваше да връщат пари след решение на съда, излязоха на протест на пътя Неделино - Кърджали.
Преди 2 г. хора, които трябваше да връщат пари след решение на съда, излязоха на протест на пътя Неделино - Кърджали.

Това обясни за "24 часа" директорът на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Там имат опит с подобни "екскурзии"

"Преди няколко дни поисках полицията да провери 14 души дали въобще са ходили във Франция", съобщи той.

Най-често с претенции за помощи са гурбетчии от общините Доспат, Борино и Девин. Заради строгият контрол в смолянското поделение на НОИ те предпочитат да се регистрират в бюрата по труда в съседни области като Пазарджик, Кърджали и Пловдив.

Смолянският клон на осигурителния институт засече крупна измама на мними безработни в Испания. Група от над 50 души от Неделино бе взела обезщетение в общ размер на 237 хил. лв. Това са гурбетчии, които имат трудови договори за земеделска работа в градчето Аранда де Дуеро.

Един от работодателите, който е българин, от Испания командировал хора да работят на негов имот в пловдивското село Войводиново.  

ВАЛЕНТИН ГАДЖЕВ
ВАЛЕНТИН ГАДЖЕВ

Друга част от работниците му изобщо не са били в Испания, което е установено с полицейска проверка на ГКПП. Всички обаче са получавали обезщетения от порядъка 70-80 лв. на работен ден.

Работодателят с имот във Войводиново не е декларирал в бюрото по труда местонахождението на работниците си и така е избегнал евентуална проверка от съответното бюро по труда.

Последвало отпускане на тези помощи. После обаче - и спиране с разпореждане на ръководителя по осигуряване за безработица в подразделението на НОИ. Започналото разследване установява, че са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

НОИ в Смолян заведе дела в Административния съд и голяма част от тях са спечелени. Разпоредено е неправомерно взетите суми да се възстановят на осигурителния институт.

Успоредно с това проверка извършва и инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос, област Кастилия и Леон в Испания, която е напът да анулира осигурителните периоди на цялата група.

НОИ: Щом е спазен регламентът на ЕС, сме длъжни да платим

Знаем за проблема, но не можем да не спазваме регламент 883 на ЕС. И хората, които наистина са ходили да работят, получават съответното обезщетение за безработица.

Това коментираха от Националния осигурителен институт пред "24 часа". Няма как НОИ да наруши еврорегламента, подчертаха от институцията.

Тази "френска" схема вече веднъж бе дадена на прокуратурата от АИКБ, но нарушения не бяха открити.
Проблем в европейския регламент е, че обезщетението се изчислява от последното възнаграждение.

Докато при българските обезщетения се осреднява доходът в последните 2 години и тогава се отпускат 60% от него.

Не всеки безработен по европейския регламент обаче получава максималното обезщетение, и то за период от цяла година. За да вземе човек пари от НОИ като безработен в продължение на 12 месеца, трябва да се е трудил и осигурявал без прекъсване 15 години.