Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Специален координатор работи за махане на американските визи

България няма да съди Австрия, ако тя отново не вдигне ветото си за Шенген - това само би проточило членството ни и докато върви процесът, страната ни ще остане блокирана.

Оставането ни извън това пространство обаче ще се отрази сериозно на отношението ни към австрийския бизнес. Това предупреди премиерът Николай Денков в отговори на въпроси във фейсбук по повод шестте месеца на кабинета.

Идея Австрия да бъде дадена на Съда на ЕС, защото поставя допълнителни условия и не спазва тези по договора за Шенген, дойде през лятото от Румъния. По-късно румънските политици смекчиха позицията си, но техни граждани бойкотираха австрийски банки и фирми.

Трябва да бъдем прагматични, ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще продължи с години. Скоро трябва да

имам среща с австрийския канцлер,

на която ще му кажа, че ако нямаме одобрение за Шенген, това ще се отрази на отношението на българите към австрийските фирми и мисля, че те ще го осъзнаят, каза премиерът.

Денков настоя още, че страната ни е много последователна в подхода си, докато от Румъния “веднъж виждаме тропане по масата, а друг път казват: “веднага го приемаме”. Букурещ приветства бурно идеята за отваряне на т.нар. еър Шенген. Има известна непоследователност, но аз съм сигурен, че ще намерим баланс в позициите, допълни Денков два дни след като в австрийските медии се появи информация как Виена е готова да отвори въздушните граници за България и Румъния.

Неофициално обаче условията за това са трикратно увеличаване на мисията на “Фронтекс” у нас, засилване на граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, София и Букурещ да приемат мигранти, търсещи убежище, и др.

Сделка бежанци срещу Шенген няма и никога не е била обсъждана, каза още в понеделник Денков. Не е запознат какво точно имат предвид австрийските власти и предстои да го изясни с тях.

Дяволът е в детайлите. Преговорите трябва да продължат, няма да приемем допълнителни условия. Това, което се променя с Шенген по въздух, е удобството, когато пътувате от една държава в друга. Това, което не се решава, е проблемът с големите опашки по сухопътните граници. То е проблем за бизнеса - не само за българския, но и австрийския, настоя той във вторник.

Кое е нечестно в австрийската позиция?

Нямаме полезен ход, ако не се стегнем и не работим - от една страна, дипломацията, от друга - законите, от трета - миграцията. Просто трябва да върнем времето преди “промяната”, реагира пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него в момента австрийците на прост език казвали, че България трябва да се върне 3 години назад, когато той бе премиер.

И много правилно казват - след като българите разградиха границата 3 г. след Борисов и на власт дойдоха аматьори вътрешни министри, ако обичате, вземайте си ги мигрантите, които пускате да идват в Австрия, допълни той.

Смекчаването в австрийската позиция сега е благодарение на двама американски дипломати - бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън. Те настояли за решение на казуса, писа преди дни авторитетното австрийско издание “Щандард”.

България пък вече сериозно се е заела да свали визите за САЩ и ще следва румънския модел, разясни още Денков. Северните ни съседи вече са покрили голяма част от изискванията и очакват визите им да паднат скоро.

Преди няколко месеца назначихме координатор, както е в Румъния. Той е с голям опит и е съветник в моя политически кабинет. Единствената му работа е да преговаря с американските власти какво има да се свърши. Основната ни цел е да намалим процента отказани визи и тогава отново да разговаряме, каза премиерът.