Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски 
КАДЪР: Нова
Надежда Нейнски КАДЪР: Нова

Всички европейски държави са категорични, че България и Румъния са изпълнили условията за приемане в Шенген и изведнъж се появява едно ново условие - да приемаме бежанци. Догодина в Австрия има избори темата с миграцията е №1 в програмата на досегашния канцлер. Ние трябва да реагираме с внимание в детайла и да се продължат преговорите за Шенген, защото Австрия е една от двете държави, които ни възпират. Не е ясно как точно ще се промени в технически план преминаването през границата. Това, което те предлагат, ще улесни само туризма, а и няма дата.

Това каза пред Нова телевизия бившият външен министър и посланик в Турция Надежда Нейнски. 

Австрия е готова да разхлаби ветото за разширяване на Шенген с България и Румъния, но има 4 условия. Сред тях са засилен граничен контрол и приемане на бежанци от Афганистан и Сирия.

Новото изискване не е логично, защото България и Румъния няма как да изпълняват повече условия за Шенген от всички останали. Ние настояваме отговорностите ни на страна от първа линия да имат повече солидарност. Държавите членки на ЕС не трябва да плащат за Шенген с приемането на допълнителни бежанци, каза още тя. Според нея е грешка обвързването на двете за Шенген. И в момента се работи със служители на Фронтекс, с австрийски и нидерландски служби за контрола по границите ни, припомни още тя. Според нея това е тестване на реакциите на България и Румъния и трябва да има синхрон в действията. Не трябва да допускаме да бъдем разделени от Румъния. Трябва да бъдем последователни и да отстояваме позицията си, каза още тя.