Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров. Снимка: Радио Китай
Сергей Лавров. Снимка: Радио Китай

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза днес, че не е приемливо Израел да използва терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври като оправдание за колективното наказание на палестинския народ и призова за присъствието на международни наблюдатели на мястото на събитията в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Той заяви още, че мирните преговори с Украйна зависят от Киев, предаде БТА.

В петък подобно мнение по отношение на действията на Израел изказа генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че израелски танкове са достигнали центъра на град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа. Агенцията припомня, че руският президент Владимир Путин многократно обвини за войната между Израел и "Хамас" САЩ, които се били провалили в дългогодишните си дипломатически действия в Близкия изток, докато се опитвали да представят Русия като основен фактор за случващото се в региона, поддържащ връзки със замесените страни.

Лавров също така изрази мнение, че Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна и че ако се наложи да се преговаря за мир, то тогава Киев трябва да промени собствения си президентски указ, който забранява преговори с Путин. В края на януари тази година украинският президент Володимир Зеленски потвърди отказа си от преговори с руския държавен глава.

"Украинците сами трябва да признаят колко дълбоко са затънали там, където ги поставиха американците", каза външният министър на Русия. Попитан за това какви са дипломатическите вероятности да се прекрати огънят, както и да се сключи мир, той заяви: "Трябва да се обадите на г-н Зеленски, защото преди година и половина той подписа указ, забраняващ преговорите с Путин".