Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УМБАЛ „Света Екатерина“ СНИМКА: "Гугъл стрийт вю"
УМБАЛ „Света Екатерина“ СНИМКА: "Гугъл стрийт вю"

Университетската болница "Проф. д-р Александър Чирков" отново се казва "Света Екатерина", съобщиха от здравното министерство.

"Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина" да остане и след него", гласят мотивите за промяната.

"Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото й име!"", пишат от ведомството.

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на "Св. Екатерина", е изложен негов портрет, съобщават от министерството.

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на "Проф. д-р Александър Чирков".

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва "Св. Екатерина" и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург.