Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: ИНСТАГРАМ
Снимка: ИНСТАГРАМ

Днес видях и чух хазартната зависимост.

Млад мъж, около 30-те, подава в тотопункт някакви шарени картончета, служителката ги сканира и отчита, че с две от тях печели по пет лева.

Мъжът се радва, че печели и казва "чао". Секунда по-късно се връща назад и казва: "Я ми дай сега от тия, като е тръгнал късметът!"

През това време съм с гръб, защото от това тото се взимат пратки от Алиекспрес и са пристигнали някакви нови играчки на Томи и върху малка масичка оставям чантата, якето, че ми става топло, вадя торба в която да ги сложа.

Чувам зад себе си яростно търкане. Човекът отново подава картончетата за сканиране. Нищо не печели. Купува още картончета. Аз вече не бързам да се оправя и само слушам - неудобно ми е да се обърна. Той стърже още по-настървено. Подава и тях. Не печели нищо. Купува още картончета и изстъргва и тях. Пак не печели.

"Даммм, то това късметът е един късмет, ама пачките от одеве ги свърших, а сега нямам повече пачки в мене, ама като ти свърши обедната почивка ще се видим, щото то тука се крият хиляди, нали знаеш. Аз улучвам, нали видя. И то е важно да е редовно, нали, аз ще дойда следобед, нали..."

Гласът е трескав и неестествено приповдигнат и все така ведро обещава: "Айде, ще се видим след малко!"

Вчера по БТВ темата бе за бързите кредити и психолог обясняваше, че зависимите от хазарта понякога взимат до 30 бързи кредита и влизат в неспасяема дългова спирала.

Не посмях да огледам младия мъж - кой знае защо изпитвах срам, че ставам свидетел на неговия унизителен момент.

Оказва се, че нацията с най-тежък проблем в света с хазартна зависимост е Латвия. Може би 60 милиона китайци с диагноза пристрастеност към залагането не са чак толкова много на фона на милиард население, но те са истински болни, а колко са тези, които проиграват част от живота си в някакъв момент без да влизат в статистиката? За сравнение - годишно в Китай умират малко над 10 милиона човека, а от рак заболяват под 5 млн. човека.

В САЩ 20 милиона живеят в името на залозите. Никой не може да си представи как изглежда дори един милион болни хора, които разрушават живота си в името на още една заложена монета.

Всеки път в Лас Вегас, когато вляза във фоайето на хотел изпитвам същия този срам край хора, вторачили трескав поглед в машини, в някоя маса за залагания.

В Европа след Латвия, с болестна зависимост от залозите следват Швеция с 4%, Финландия и Дания с над 3% от населението си.

Мисля, че хазартът е отговор на гигантска пробойна в живота на човек.

От Фейсбук.