Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваня Григорова е общински съветник от групата на "БСП за България"
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Ваня Григорова е общински съветник от групата на "БСП за България" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Аз съм политическо животно, но засега на дневен ред са проблемите на общината. А за да не загуби София европари, можем да изберем временен шеф на СОС с мандат само за това, казва общинската съветничка от "БСП за България" пред ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Още акценти от интервюто:

  • Управляващите в София опитват да покажат, че шефове на дружества не се справят и да се сменят
  • ГЕРБ използва темата с Паметника на Съветската армия, за да пресече консенсус между нас и ПП-ДБ-СС
  • Не бих винила Терзиев персонално за кризата със снега, но в ДБ и ПП има районни кметове, които знаят как се работи, а не му помогнаха

- Столичният общински съвет продължава да не може да си избере председател. Как да се отпуши този блокаж, г-жо Григорова?

- Първо, ПП-ДБ-СС да разберат, че нямат достатъчно електорална подкрепа, за да си позволят да налагат еднолично председател на СОС.

Те трябва да проведат отворени разговори, в които първо да бъдат поставени приоритетите от групите, с които искат да работят. Да се оформи документ, в който има ясно разписано какво “да” и какво “не”, и той да бъде основата поне за следващите 1 - 2 г. управление на София. За да е ясно в рамките на колко месеца ще се приемат определени доклади и ще се предприемат действия.

Но да изберем личност, без зад нея да стои програма, означава, че този човек буквално на следващото заседание на СОС може да бъде свален и да се избере друг. А това няма да допринесе за стабилността на Столична община.

- Този документ коалиционно споразумение ли трябва да бъде?

- Това е най-доброто. Но ако бягат от коалиционно споразумение, тъй като коалиция вече е лоша дума, то може да е и неформален този документ, но да е публичен. И да е ясно кой зад какви обещания застава. В противен случай просто е безпринципно управление, за да може да се разпределят постове в общински дружества или други. В момента на национално ниво виждам точно това - отстрани ситуацията с директора на “Пирогов” изглежда напълно безпринципно уволнение на човек, който се справя с най-тежката болница в страната.

На второ място - отправят се послания, че предстои смяна на ръководствата на различни общински дружества, предприятия и структури, напълно безпринципно отново.

Тежката ситуация, в която изпадна София след снега преди седмици, доведе до критики към общинското дружество “Софекострой”. За мен това беше крайно неприемливо, особено след като всички наложени санкции в размер на 120 хил. лв. бяха на частните дружества. Но някак се оказа, че и общинското дружество влезе в устата на управляващите. Което сочи опит да покажат, че настоящите ръководства не се справят и затова трябва да бъдат сменени. Аз също смятам, че някои трябва да бъдат сменени, но там, където не се справят наистина. В противен случай ще оставим без всякаква експертиза и знание всички ключови общински структури. И след това ще се чудим защо не се справяме.

- Нали Васил Терзиев каза, че няма да има чистка, а ще се гледа работата. Вие подозирате политическа чистка ли?

- Когато критикуваш едно дружество, а няма причина за това, очевидно атаката е срещу ръководството. Очевидно ПП-ДБ-СС са пред дилемата дали да се върнат към времето на големите чистки от 90-те години и политиката СДС - Стани Да Седна.

- Как се справя Терзиев в първите си крачки като кмет, особено след като го затрупа първият сняг? И какво щяхте да направите, ако бяхте на негово място?

- До момента избягвам да критикувам остро управлението на Столичната община по тази тема, защото при ситуация, в която си в общината от по-малко от 2 седмици и се случат лоши метеорологични условия - очевидно е, че те имат нужда от време, за да опознаят структурите, частните фирми, които вършат голяма част от тези дейности, за да могат да координират усилията на всички. Но това, което беше пропуснато, е интензивен разговор с общинското дружество “Софекострой”. Там има достатъчно капацитет, тези хора можеха да насочат как да се извършат по-ефективно действията.

Да не говорим, че ДБ, но и ПП имаха и до момента районни кметове, които можеха да кажат как се работи. Има един кмет - досега от БСП, сега на ПП-ДБ, който буквално преди няколко дни заяви, че ще има нужда от месец-два, за да изчисти падналите дървета и клони. Това вече е крайно неприемливо.

Тоест аз не бих винила Терзиев персонално, но партиите, които го издигат, би трябвало да му помогнат в тази работа, а това очевидно не се случва. И ми се струва, че трябва да проведат първо един много конструктивен разговор вътре в собствената си коалиция, за да има шанс въобще това управление. А след това да търсят разговори с нас.

- Да ви върна на СОС - очаквате ли да се пренесе сглобката в София?

- Знам, че има такива неофициални стъпки, но ГЕРБ искат ПП-ДБ-СС буквално да им клекнат на колене и да им се помолят. Има резон в това, тъй като цялата им кампания беше изградена в реторика срещу досегашното ръководство на общината в лицето на ГЕРБ. Смятам, че ПП-ДБ са склонни да го направят, но не искат да си причинят това унижение.

- По ваша информация Борис Бонев дали е склонен да отстъпи за сглобка с ГЕРБ, защото той беше основно против?

- За Бонев не мога да кажа. По-скоро за коалицията ПП-ДБ.

- Но тогава това може да доведе до отцепване на “Спаси София”?

- Това не е изключено. Доколкото знам, се водят разговори с допълнителни хора, които да подкрепят. Но това не е официално, слухове и спекулации всякакви. Единственото, което виждаме, е, че няма ясно разбиране кой да е председател на СОС.

- Каква трябва да е позицията на БСП? Преди време Калоян Паргов посъветва в интервю за “24 часа”, че е по-добре БСП с 9 съветници да управлява, както беше Нинова в кабинета “Петков”, отколкото да е пак в опозиция.

- Можеш да управляваш тогава, когато другата страна приема твоите приоритети. Безпринципно влизане в управление не трябва да има. Участваш в избори, защото искаш да имаш инструменти, които да ти позволят да направиш конкретни неща. И ако тези неща не се припознават от другата страна, по-добре си остани в опозиция и се бори за тях, като търсиш ситуационни партньори. За мен това е принципното.

- Кой трябва да реши за поведението на БСП в СОС - групата ви или Градският съвет?

- Групата. Градският съвет си взима неговите решения. Факт е, че в нашата група сме 9 души, а 7 от тях са от БСП. Във всички партии има хора, които искат да налагат еднолични решения, но няма да им се получи. Първо, защото Иван Таков е диалогичен човек и смятам, че не би наложил еднолично решение, той се вслушва в нашите мнения и предложения. И второ, защото с Войслав Тодоров не сме част от БСП и няма защо да очакват от нас сляпа партийна дисциплина. Трябват ни аргументи.

- Терзиев предупреди, че ако до вторник СОС не заработи, София може да загуби проекти за милиони?

- Проблемът е, че общината трябва да разплати 77 млн. за извършени дейности, а тези средства според него ги няма, трябва да се вземе заем или да се търсят други варианти. Защото пак според него, ако не се разплатят, ще загубим и европейски пари.

- Има ли вариант да се отпуши този процес?

- Има, ако започнем наистина разговори. От миналия четвъртък едва вчера (сряда - бел. ред.) получихме покана за разговори, а смятахме, че те ще започнат веднага, за да има шанс да постигнем разбирателство. А сега, след като една седмица сме спали, казваме, че общината ще фалира, ако не подкрепим техния кандидат. Това не е политически зряло поведение. Или се опитват да извиват ръце, за да подкрепим техни договорки.

Очевидно е, че ако имаме желание нещо да се случи, то ще се случи. Ако проблемът сега е с намиране на тези 77 млн. лв., за да не се стигне до загуба на европейски средства, нищо не ни пречи да си изберем който и да е от тази зала с единствена точка - да се гласува комисия, която да обсъди тази тема, след това в зала и приключваме. И после продължаваме с партийните дрязги.

- Тоест да изберете временен председател с мандат само тази точка?

- Да. И това е напълно възможно. Защото никоя от групите не иска да загубим европейски средства. Но на първо място кметът трябва да ни даде пълна информация какви пари ще се загубят, какво точно трябва да се случи, за да има мандат лицето, което изберем за временен председател на СОС. Това е конструктивният подход. Да, ще е временно решение, но поне ще изчисти този проблем, за който Терзиев твърди, че има.

- ГЕРБ ще внесат отново искане за махане на Паметника на Съветстката армия, обяви преди дни Мирослав Боршош, като своеобразно “преброяване на силите” в СОС. Процедурата се задвижва, какво ще стане?

- Това е отклоняване на темата и ще разбие дебата. Тогава ние ще вкараме предложение да се махне украинското знаме от фасадата на Столична община и няма да говорим въобще за пари и план-сметка за сметопочистване и т.н. Влезем ли в този разговор, настоящият блокаж ще ни се стори дружеска сбирка.

Темата се истеризира от ГЕРБ, за да минимизира всякаква възможност за постигане на консенсус между ПП-ДБ-СС и нашата група. Защото на всеки му е ясно, че ГЕРБ въобще не е идеологически против Паметника на Съветската армия, а го използва като инструмент за това да формират мнозинства. Това не е разговор по същество, той е без изход. Ако го направят, то ще е крайно деструктивно поведение. Очевидно е, че няма зрялост в този Общински съвет и ще трябва да го разрушим, след като не можем да го накараме да работи.

- Какво е политическото бъдеще на Ваня Григорова? Някои вече ви видяха като лидер на нов проект вляво?

- Все още нямам идея. За момента ще се съсредоточа в работата си в общината, за да се опитам да изпълня нещата, които говорихме с хората в кампанията. Не може да поемеш ангажимент и да не се опиташ да го осъществиш.

А в по-широкия контекст - преди 6 месеца аз щях да се изсмея на някого, ако ми кажеше, че ще се кандидатирам за кмет на столицата. Но конфигурациите се променят. Аз съм политическо животно и няма как да стоя настрана от политиката.

Ако погледнем дългосрочно - размествания вляво ще има. Ефективният начин, както се видя в София на тези избори, е обединение на всички леви формации, доколкото е възможно. В противен случай ще гледаме как дясното непрекъснато си подава топката.

- Това ляво обединение не е фронтът, който прави Нинова, така ли?

- В това, което прави Нинова, не виждам обединение на лявото. Не можеш да правиш това без “Левицата”, в която има ключови имена и където се пренасочиха част от разочарованите активни членове на БСП. И би трябвало те да бъдат привлечени към някакво обединение. Освен това коалиции се правят преди избори, а не след.

- Как си представяте ляво обединение - “Левицата” с БСП като основа?

- Задължително е, ако искаме да бъде устойчиво.

- Но докато Нинова е начело на БСП, това...

- ... очевидно няма да се случи - давате отговор.

- Александър Маринов обяви, че ще се прави ново сдружение, което може да прерасне в партия, на основата на инициативния комитет за референдума за 3 март. И да носи името, посочено от Румен Радев. Може ли този президентски проект да е новото ляво, за което говорите?

- Ако президентът заяви, че това е ляво, би могло и около него да се случи. Но към момента чувам само, че е патриотично. Разбира се, патриотичното трябва да е част от едно отговорно политическо обединение. Но когато говорим за ляво, говорим за идеологическо осъзнаване доколко е важно солидарността и социалната политика да бъдат в основата на една формация и нейните цели.

- А смятате ли, че президентът стои зад този проект и той ще се случи с негова благословия?

- Виждаме, че хора около президента работят по този референдум, но дали и кога ще се случи... Такива слухове имаше и в предишни години, но все нищо не се случваше. И ми се струва, че има такава възможност, но нямам никаква представа дали и кога.

- Готова ли сте вие да поведете ново ляво обединение?

- Зависи от екипа. Защото човек сам не може да направи нищо. Трябват ти хора, на които да имаш доверие. Които да са много сериозни съмишленици, за да не трябва да дебатираш базови неща като това колко е добро прогресивното данъчно облагане и как е ключово да има необлагаем минимум. Ако има спор в този разговор, очевидно не сме готови да работим в една посока. Трябва да има ключови теми, които са обединителни за всички. Към момента такъв екип няма.

- А работите ли за сформирането му?

- Към момента работя за промените в Столичната община. Няма как човек да се разкъса и да бъде ефективен. В момента има много по-належащи проблеми в общината. Другото е по-важно, но то е бъдеще.

- Много хора спекулират, че искате да заемете стола на Нинова. Знам, че не сте член на БСП, но има ли нещо вярно?

- Изискването е не само да си член на БСП, но и на Националния съвет от определен брой години. Чисто уставно аз няма как да бъда председател на БСП, така че нека да се спре с тези спекулации.

ВИЗИТКА:

  • Родена на 12 септември 1978 г.
  • Завършила е УНСС, в момента е докторант в същия университет в катедра "Човешки ресурси и социална защита". Икономист по професия
  • Била е изследовател в агенция за онлайн проучвания, пазарен експерт в телеком и администратор в неправителствена организация
  • Икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" в периода 2015-2023 г.
  • Кандидат за кмет на лявата коалиция в София на последните местни избори. На балотажа загуби от Васил Терзиев с разлика, по-малка от 2%
  • Общински съветник в СОС от групата на "БСП за България"