Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Екс/@Gerashchenko_en
Владимир Путин КАДЪР: Екс/@Gerashchenko_en

Руският президент Владимир Путин заяви, че се надява руският БВП през 2024 г. да достигне 3,5 на сто и да се възстанови от спада от 2,1 на сто през настоящата година, предаде Ройтерс.

"Днес руският БВП вече е по-висок от преди налагането на западните санкции", заяви Путин пред бизнес форума "Русия зове!" в Москва. Руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото и Кремъл, и неговите противници предполагаха, когато страната се оказа под ударите на западните санкции заради инвазията в Украйна, посочва Ройтерс.

Руската икономика всъщност получи силен стимул от резкия ръст на разходите за война и свързаните с това производства заради нахлуването в Украйна и нуждите на армията там.

В рамките на изказването си пред форума Путин окачестви западната финансова система като "технологично остаряла" и изтъкна, че Русия, който беше изключена от платежната система СУИФТ, е доказала, че може да преодолява всякакви предизвикателства.

Според Путин "монополът на големите западни банки" ще приключи в близките години заради технологичната революция, предаде БТА. "Западната финансова система отдавна лежи на стари лаври и е свикнала с "монопола и изключителността си", както с липсата на алтернативи до такава степен, че не променя нищо и става архаична", заключи руският президент.